X


W.Lutz Allan Christian B. - ycie bez ...

W.Lutz Allan Christian B. - ycie bez pieczywa, eBooki, LC
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Życie bez pieczywa - jak dieta
uboga w węglowodany może
uratować życie
Christian, Allan; Wolfgang, Lutz;
Spis treści:
1. Czym jest dieta niskowęglowodanowa
2. To już było: historia diety ubogiej w węglowodany
3. Węglowodany i hormony: pomóż swemu organizmowi osiągnąć zdrową
równowagę
4. Cukrzyca i insulinooporność
5. Energia: mniej znaczy więcej
6. Choroby serca: od tłuszczu do fikcji
7. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe: ulga i leczenie
8. Kontrola wagi ciała
9. Witaminy, składniki mineralne i kofaktory: gdzie leży prawda
10.Nowotwór: kolejny skutek wadliwej przemiany cukru
11.Dowody ewolucyjne: rzeczywiście kaprys żywieniowy
12.Dieta niskowęglowodanowa w praktyce: co trzeba wiedzieć
Podziękowania
Wiele zawdzięczam Wolfgangowi Lutzowi, który udostępnił mi najobszerniejsze
dane na temat żywienia niskowęglowodanowego, jakie kiedykolwiek zdołała
zgromadzić jedna osoba. To właśnie wyniki jego przeszło czterdziestoletniej praktyki
medycznej sprawiają, że nasza książka ma taką siłę przebicia, nie sposób jej nie
zauważyć.
Chciałbym podziękować Thomasowi Nufertowi za jego nieoceniony wgląd w
kwestię związków między żywieniem a chorobą. To właśnie jego sugestie sprawiły,
że zacząłem badać medyczną i biochemiczną zasadność diety
niskowęglowodanowej.
Szczególne podziękowania należą się mojej żonie, Jenny, za jej pomoc w
redagowaniu rękopisu i nieustanne wsparcie. Ona, bardziej niż ktokolwiek inny,
sprawiła, że książka ta ujrzała światło dzienne.
Chciałbym też podziękować wielu wykładowcom, profesorom i naukowcom, z
którymi współpracowałem. Choć niektórzy z nich nie zgadzają się z przesłaniem tej
książki, to jednak dzięki nim poszerzyłem swoje horyzonty.
Dziękuję najserdeczniej Peterowi Hoffrnanowi, redaktorowi naczelnemu Keats
Publishing. Kiedy pisałem tę książkę, Peter udzielił mi wielu wartościowych
wskazówek, okazał się też cierpliwym redaktorem. Jego doświadczenie i sugestie
przyczyniły się wybitnie do tego, że w ogóle powstała niniejsza książka; cieszę się,
iż mam go za przyjaciela.
Christian B. Allan
Swoją pierwszą książkę napisałem i opublikowałem w Niemczech, w 1967 roku. Jej
tytuł, Leben ohne Brot znaczy dosłownie "Życie bez pieczywa". Pragnę podziękować
swym pierwszym wydawcom - dr E. Idris i Springer-Yerlag - za ich zainteresowanie
mymi odkryciami i badaniami w dziedzinie dietetyki i za opublikowanie Leben ohne
Brot.
Jestem niezwykle wdzięczny Chrisowi Allanowi za to, że skontaktował się ze mną i
dotrzymał słowa, danego mi w Austrii, że napisze anglojęzyczną wersję Życia bez
pieczywa. Jego poświęcenie i pracowitość doprowadziły do wydania książki w
obecnym kształcie.
Chciałbym też podziękować pracownikom Keats Publishing, którzy pracowali przy
tym przedsięwzięciu i licznym moim współpracownikom, z którymi zetknąłem się w
toku kariery medycznej. Ich badania i wiara w dietę niskowęglowodanową wywarły
ogromny wpływ na moje życie.
Wolfgamg Lutz
Życie bez pieczywa namawia przede wszystkim do ograniczenia spożycia
węglowodanów. Powstający w ten sposób deficyt kaloryczny jest uzupełniany
białkami i tłuszczami z produktów świeżych i nie rafinowanych. Ta rozsądna rada
została oparta na obserwacjach, które poczynił doktor Lutz w trakcie swej długiej
praktyki internistycznej w Austrii, znajduje też uzasadnienie w dużej liczbie
naukowych publikacji na całym świecie. Począwszy od Herodota w V w. p.n.e.
poprzez Savarina i Bantinga w XIX stuleciu, a na Steffansonie i Price'u w XX wieku
skończywszy, literatura medyczna pełna jest przykładów korzyści płynących z diety
nisko węglowodanowej. Co więcej, podejście zaprezentowane w książce Życie bez
pieczywa jest też spójne ze współczesną wiedzą na temat sposobów odżywiania ludzi
w okresie paleolitu.
Tak zwane "choroby cywilizacyjne", a więc schorzenia serca, otyłość, nadciśnienie,
cukrzyca, próchnica itp., zaczęły się szerzyć w krajach rozwiniętych w XX wieku
właśnie pod wpływem diety bogatej w rafinowane węglowodany, których źródłem
jest przede wszystkim biała mąka i cukier. Rozwinięta w ciągu minionych
trzydziestu lat teoria homocysteinowa przedstawia arterio-sklerozę i chorobę serca
jako schorzenia wynikające z niedoboru trzech witamin z grupy B: witaminy B6,
kwasu foliowego i witaminy B12 Liczne badania epidemiologiczne i kliniczne
(Framin-gham Hearth Study, Nurses Health Study, Nutrition Canada Stu-dy,
Physicians' Health Study i wiele innych) dowiodły, że niedobór tych witamin
prowadzi do podniesienia poziomu homocyste-iny we krwi i zwiększenia liczby
zgonów wskutek choroby wieńcowej serca. Te same badania wskazują też, że
tłuszcze pochodzenia zwierzęcego wcale nie są dla ludzi szkodliwe. Przyczyną
niedoborów witamin z grupy B jest ich niszczenie w czasie rafinacji mąki i ekstrakcji
cukru z roślin, a także innych brutalnych procesów obróbki, jakim poddawane są
naturalne produkty spożywcze. Obecny spadek spożycia produktów pochodzenia
zwierzęcego - przy jednoczesnym wzroście spożycia węglowodanów - może być
przyczyną niedoboru witaminy B12. W krajach rozwiniętych dieta oparta na
pokarmach rafinowanych prowadzi też do niedoborów innych witamin B oraz
mikroelementów i przyczynia się do rozwoju "chorób cywilizacyjnych".
Na początku wieku XX, kiedy to stwierdzono podwyższony poziom cholesterolu i
tłuszczów u ofiar choroby wieńcowej oraz zaobserwowano odkładanie włóknisto-
tłuszczowych blaszek miażdżycowych w tętnicach zwierząt karmionych
cholesterolem, wysunięto hipotezę, że to właśnie ten składnik diety jest główną
przyczyną choroby wieńcowej. Książka Życie bez pieczywa kładzie nacisk na fakt,
że hipoteza mówiąca, że nadmiar cholesterolu w pożywieniu prowadzi do
podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi nigdy nie została udowodniona.
Niestety, nieszczęśliwym skutkiem lansowania tej nie dowiedzionej i z początku
niepopularnej hipotezy były niefortunne zalecenia dietetyczne różnych agencji
rządowych i grup specjalistów, aby odżywiać się pokarmami o niskiej zawartości
tłuszczu i cholesterolu. W rezultacie mieszkańcy krajów wysokorozwiniętych
ograniczyli znacznie spożycie tłuszczów, mięsa oraz nabiału i przerzucili się na
produkty węglowodanowe, zalecane przez amerykańskie ministerstwo rolnictwa w
publikacjach dotyczących tzw. "piramidy pokarmowej". Dzisiejsza epidemia
otyłości, cukrzycy i nadciśnienia u dorosłych i młodocianych obywateli Stanów
Zjednoczonych jest właśnie smutną konsekwencją nadmiernego spożycia
węglowodanów, a zwłaszcza pokarmów otrzymywanych z oczyszczonych zbóż.
Zgodnie z tym, co mówią autorzy książki Życie bez pieczywa, ograniczenie spożycia
węglowodanów zmniejszy naszą podatność na choroby cywilizacyjne. W wypadku
nadmiernego wydzielania insuliny i rozwoju insulinooporności obniżenie ilości
spożywanych węglowodanów ograniczy nadprodukcję tego hormonu i przyczyni się
do zwiększonego pobierania witaminy B6 kwasu foliowego i witaminy B12 w
postaci świeżych, nie rafinowanych pokarmów. Zapobiegnie to wielu problemom
zdrowotnym, w tym też zwiększonemu stężeniu homocysteiny we krwi, a tym
samym podwyższonej podatności na choroby krążeniowe. Udoskonalenie sposobu
odżywiania zgodnie z zawartymi w tej książce sugestiami daje szansę na
zlikwidowanie lub opanowanie wielu spośród tych problemów zdrowotnych, które
zwykło się ostatnio określać wspólnym mianem chorób cywilizacyjnych.
Doktor medycyny Kilmer S. McCully Providence, Rhode Island Luty 2000 roku
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • diabelki.xlx.pl
  • Podobne
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Spojrzeliśmy na siebie szukając słów, które nie istniały.

    Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.