W jednym garnku - dobre potrawy bo nie ma dużo zmywania, Kulinaria 2
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
W JEDNYMGARNKUZ fasolą i kiełbasą Щ______25 dag białej fasoli,_____________40 dag kiełbasy_______(zwyczajna, podwawelska), ______2 papryki (30 dag),______1 cebula (10 dag), 2 ząbki czosnku, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki oleju,1 łyżka mąki pszennej,2 łyżeczki mielonej ostrej ______papryki, sól, pieprz______Fasolę opłukać, zalać 1 1 zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na 24 godz. Gotować w tej samej, lecz posolonej wodzie na małym ogniu,około 2 godz. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę. Kiełbasę pokroić na cztery kawałki.Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem, włożyć paprykę oraz kiełbasę i smażyć 5-Ю min. Zawartość patelni przełożyć do ugotowanej fasoli, dodać koncentrat pomidorowy i mąkę rozprowadzoną 1/4 szklanki wody. Przyprawić mieloną papryką, solą oraz pieprzem i dusić 15 min.Potrawę podawać ze świeżym pieczywem. (4 porcje)Z brukselką ІШ340 dag brukselki,_____10 dag wędzonego boczku,_____30 dag parówek,_____4 ziemniaki (40 dag),2 cebule (15 dag),15 dag białej części pora,1 ząbek czosnku,3 łyżki oleju,3 łyżki koncentratu______pomidorowego,______2 szklanki bulionu z kostki, 1 szklanka białegowytrawnego wina,1 łyżka mąki pszennej,2 łyżki natki pietruszki, po 1/2 łyżeczki suszonegotymianku i estragonu,1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól, pieprzBrukselkę oczyścić i opłukać. Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju wraz z cebulą, czosnkiem oraz porem. Dodać bulion i wino, zagotować, włożyć ziemniaki oraz brukselkę, wymieszać i gotować około 20 min. Parówki obrać z osłonek, pokroić w jedno-centymetrowe plasterki i włożyć do potrawy. Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować. Pod koniec gotowania wsypać pokruszone zioła. Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką.Podawać z pieczywem.(4 porcje)Z czerwoną kapustą1/2 główki czerwonej______kapusty (50 dag),______35 dag kiełbasy rzeszowskiej, 3 plasterki boczku (7 dag),5 ziemniaków (50 dag), 1 burak (20 dag), 1 jabłko (reneta, boscop; 20 dag),2 czerwone cebule (15 dag), 25 dag kiszonej kapusty,3 szklanki rosołu wołowego z kostki, 1/2 szklanki jogurtunaturalnego, 3/4 szklanki__ugotowanej fasolki perłowej,1 ząbek czosnku, 1 łyżka oleju,1 łyżka mąki pszennej,______1 łyżeczka kminku,______3 owoce jałowca, 2 goździki, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkaestragonu, 1 1/2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprzBurak umyć, zalać wodą i gotować pod przykryciem 50-60 min, do miękkości, następnie ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać i poszatkować. Ziemniaki, cebule oraz jabłko obrać, umyć i pokroić w kostkę.Boczek pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju. Dodać cebulę i zeszklić. Włożyć kapustę, ziemniaki i jabłko, dusić około 5 min. Wlać rosół, dodać liść laurowy, jałowiec oraz goździki i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, około 45 min.Kiszoną kapustę drobno pokroić, połączyć z potrawą, dodać fasolkę oraz kminek i gotować 15 min. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać.Do potrawy dodać buraczki, kiełbasę i czosnek. Przyprawić estragonem, pieprzem, solą i zagotować. Z mąki i wody sporządzić zawiesinę, wymieszać z 3 łyżkami wywaru, wlać do kapusty i ponownie zagotować. Potrawę zdjąć z ognia, a gdy nieco ostygnie, połączyć z jogurtem i posypać natką pietruszki.Podawać z pieczywem.(4 porcje)Warzywa Щ z jogurtem2 bakłażany (50 dag), po 1/2 czerwonej, żółtej zielonej papryki (30 dag),4 pomidory (35 dag),3 łyżki oleju,1 cebula (12 dag),10 dag groszku świeżego t lub mrożonego, 1 szklanka jogurtu naturalnego,2 łyżki szczypiorku, sól,pieprz; do przybrania:2 jajka ugotowane na twardoBakłażany umyć, upiec w całości w piekarniku, ostudzić, obrać i rozgnieść widelcem. Papryki umyć, osaczyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i posiekać. Groszek ugotować do miękkości w posolonym wrzątku i odcedzić.Na rozgrzanym oleju lekko zrumie-nić cebulę, dodać paprykę i chwilę smażyć, następnie włożyć bakłażany i pomidory. Dusić na małym ogniu 10-15 min, stale mieszając. Zdjąć z ognia, wlać jogurt i dalej ogrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Doprawić solą oraz pieprzem, dodać groszek i posypać szczypiorkiem. Już na talerzu przybrać ćwiartkami jajek. (4 porcje)Z brokułami Щ2 brokuły, 1 średni kalafior,1 pęczek rzodkiewek,1 3/4 szklanki gęstegojogurtu naturalnego,3/4 szklanki mleka,_____1 1/2 łyżki masła, 1 1/2 łyżkimąki pszennej, 2 żółtka, 10 dag startego żółtego sera(warmiński, tylżycki), 1 łyżeczka ostrej musztardy,_____1 łyżeczka łagodnej____________przyprawy curry,szczypta gaiki muszkatołowej, sól, pieprzBrokuły i kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej posolonej wody i ugotować do miękkości, ale nie rozgotować (brokuły gotować 8-12 min, a kalafior -12-16 min). Ugotowane warzywa odcedzić. Rzodkiewki umyć i osuszyć. Połowę rzodkiewek zetrzeć na tarce do jarzyn, resztę pokroić na ćwiartki.Z masła oraz mąki zrobić białą zasmażkę. Powoli wlewać zimnemleko, ciągle mieszając, żeby nie utworzyły się grudki.- Potem dodać ser, starte rzodkiewki, musztardę, curry, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Sos gotować jeszcze 4 min. Następnie włożyć kalafior, brokuły oraz ćwiartki rzodkiewek. Potrawę ogrzewać pod przykryciem, na małym ogniu, około 10 min. Zdjąć z ognia, dodać żółtka, wlać jogurt i wymieszać.Podawać z pieczywem.(4 porcje)Danie z woka Щ40 dag piersi indyka,15 dag kurek lub pieczarek,2 marchewki (15 dag),10 dag białej części pora,1/2 puszki kukurydzy (20 dag),______1 cukinia (15 dag),1 cebula (10 dag), 3 łyżki oleju,2 łyżki sosu sojowego,_____2 łyżki czystej wódki,___________cukier, sól, pieprz______Mięso umyć, osaczyć, pokroić na nieduże płatki, przełożyć do miski, polać sosem sojowym i wódką, przyprawić solą, cukrem i pieprzem, wymieszać i odstawić na 30 min.Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki. Grzyby oczyścić, umyć i osaczyć. Por umyć i pokroić w paski. Kukurydzę osaczyć z zalewy. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso i grzyby. Smażyć 4 min, a potem włożyć pozostałe warzywa i smażyć 3 min. Doprawić solą oraz pieprzem.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, pieczywem lub grzankami.(4 porcje)Risotto z bobem1 1/2 szklanki długoziarnistegoryżu, 30 dag bobu,______15 dag chudego boczku,10 dag sera gryfickiegopokrojonego w cienkie paski,1 cebula (7 dag), 2 ząbkiczosnku, 4 pomidory (30 dag),po 1 szklance bulionu z kostkii soku pomidorowego,3 łyżki oleju, 2 łyżki natkipietruszki, po 1 łyżce świeżych_______posiekanych ziół_______lub po 1 łyżeczce suszonych: cząbru i tymianku, sól, pieprz Bób zalać wrzątkiem, gotować 25 min, odcedzić, przelać na siciezimną wodą i obrać. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki i oczyścić z pestek. Ryż opłukać i osaczyć. Bulion wymieszać z sokiem pomidorowym. Boczek zeszklić na oleju, dodać cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać ryż, zalać wrzącym bulionem z sokiem. Gotować do chwili, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Następnie włożyć bób, pomidory i zioła. Przyprawić pieprzem, solą i wymieszać. Gotować jeszcze około 10 min. Potrawę posypać ratką pietruszki i paskami sera.Podawać z zieloną sałatą.(4 porcje)Z pomidorami I®3 i kapustą70 dag białej kapusty,5 pomidorów (60 dag),50 dag mielonego mięsawołowego, 3 cebule (20 dag),2 szklanki rosołu wołowegoz kostki, 3/4 szklanki śmietany 22-procentowej, 1 łyżka kminku, 6 łyżek oleju, sól, pieprz Kapustę opłukać, usunąć głąb, a liście poszatkować. Cebule obrać i posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić na ćwiartki. Cebulę, kapustę i mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do garnka. Dodać rosół, pomidory, przyprawy i gotować 45 min. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać.Podawać z białym pieczywem. (4 porcje)Kuskus z mięsem Ui owocami25 dag kaszy kuskus,25 dag cielęciny bez kościlub piersi kurczaka,_____1 jabłko (20 dag), 1 ząbekczosnku, 2 łyżki migdałów,po 7 dag rodzynek, suszonychmoreli (lub 15 dag świeżych -mogą być także brzoskwinie)i suszonych śliwek(lub 15 dag świeżych),1 łyżka miodu,2 łyżki oleju, 1 łyżeczka masła, po 1/2 łyżeczki suszonegotymianku i bazylii,81 goździk, sól, pieprzMięso umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso i smażyć 5 min, stale mieszając. Wlać 1/4 szklanki wody, mięso oprószyć pieprzem i dusić na małym ogniu 20 min. Migdałysparzyć, obrać i pokroić w paski. Owoce umyć, osaczyć, usunąć z nich pestki (z jabłka - gniazdo nasienne). Śliwki i morele pokroić w paski, a jabłko obrać i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać miód, owoce, goździk i sól. Dusić na małym ogniu 20 min, do miękkości. Pod koniec duszenia wyjąć goździk, dodać tymianek, bazylię, masło i wymieszać.Kuskus zalać w misce posolonym wrzątkiem (tak aby woda była 1 cm ponad kaszą). Po 5-10 min wymieszać z uduszonym mięsem i migdałami.(2-3 porcje)Gulasz po flamandzku70 dag mięsa wołowego(zrazowa), 3 cebule (30 dag),11/2 szklanki jasnego piwa,3 kromki pszennego chleba,________5 łyżek oleju,________2 łyżki mąki pszennej,1 łyżka ostrej musztardy,________1 liść laurowy,________1 łyżeczka suszonego tymianku, _________sól, pieprz_________Mięso umyć, osaczyć, oczyścić z żył, pokroić w dużą kostkę, a następnie obtoczyć w mące, obsmaż... [ Pobierz całość w formacie PDF ] |