Węglowodany

Węglowodany, bio, Chemia, Biofizyka, Toksykologia, Chemia Organiczna
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
WĘGLOWODANY
Należą do jednych z najbardziej powszechnych związków, występujących w przyrodzie. Sama celuloza stanowi
około 50% wszystkich związków organicznych.
Funkce węglowodanów:
- funkcja energetyczna - podstawowy substrat w utlenianiu biologicznym (oczywiście węglowodany proste)zarówno
u roślin jak i u zwierząt. Z tym wiąże się ich funkcja zapasowa.
- u roślin, węglowodany to podstawowy materiał zapasowy, może stanowić nawet 80% całej masy roślinnej.
Natomiast u zwierząt, niestety w niewielkim stopniu węglowodany występują jako materiał zapasowy, ogólnie jako
składnik masy ciała, bo węglowodany mogą stanowić około 2% tylko masy ciała, natomiast jeśli materiał zapasowy
z punktu widzenia energetycznego to nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na energię.
Wiadomo, zwierzęta jako organizmy rychliwe mogą przemieszczać się,
nie są tak bardzo uzależnione od składników odżywczych, jak rośliny
przebywające na jednym podłożu i te składniki nieorganiczne z podłoża czerpią, muszą zmagazynować znacznie
więcej materiału zapasowego.
- funkcja strukturalna, zarówno u roślin ( tym podstawowym węglowodanem strukturalnym jest celuloza -
powszechny związek ) ale również u zwierząt.Funkcje strukturalne węglowodany pełnią tak u bezkręgowców
chociażby hityna jest polisacharydem, który pełni funkcję w budowie pancerzy szkieletów zewnętrznych. Nie jest to
tylko cecha występowania polisacharydów jako materiał strukturalny u bezkręgowców,bo również u zwierząt
wyższych, u kręgowców, łącznie z człowiekiem również polisacharydy wchodzą jako główny i istotny składnik
tkanki szkieletowej, mam na uwadze chociażby kość i chrząstkę. Tutaj stanowią grupę tzw.wikozoaminoglikanów
substancji międzykomórkowej.
- wraz z białkami i lipidami jednymi z istotnych składników budujących struktury subkomórkowe takie jak: błony
biologiczne, którym nadają specyficzną antygenowość powierzchniom błon komórkowych. Również budują błony
podstawne.
- występują w bardzo wielu wydzielinach, substancjach, które mają charakter śluzowaty, chronią przed niskim PH
albo przed działaniem
enzymów proteolitycznych(mamy tu na uwadze wszystkie mucyny chociażby dróg pokarmowych czy dróg
oddechowych).
Węglowodany
zdajecie sobie sprawę, że dzielimy ( jest to olbrzymia grupa związków )na
cukry proste
, które w
zasadzie nie dają się dalej rozłożyć,
oligosacharydy
, które składają się do 10 monocukrów,ich wielkość masy jest
rzędu 200 Daltonów i
polisacharydy
, które są wielkimi cząsteczkami o kilkutysiącach Daltonów masie
cząsteczkowej, które mogą sięgać nawet kilku milionów. I tutaj należą zarówno homoglikany jak również
heteroglikany.
NAZEWNICTWO WĘGLOWODANÓW
Nazewnictwo momosacharydów.
Wiąże się z występowaniem szeregów aldoz i ketoz.
Aldozy to wielowodorotlenowe aldechydy, natomiast ketozy to wielowodorotlenowe ketony. I w zależności od
liczby węgli w cząsteczce, możemy je zróżnicować na triozy, ketrozy, pętozy, heksozy a nawet na heptozy.
Jak się tworzy nazwę?
- poprzez dodanie przedrostka aldo w wypadku aldoz, albo przedrostka keto w wypadku
ketoz. I w ten sposób określamy przynależność do właściwego szeregu. Nazwy zwyczajowe nadal funkcjonują i tak
np. glukoza to inaczej dekstroza, inaczej cukier gronowy albo na przykładzie fruktozy to inaczej nazwa zwyczajowa
lewuloza, bądź cukier owocowy.
W nazewnictwie można wyróżnić pewne grupy:
a-D-gluko-piran-oza
1 2 3 4 5
-
pozycja 1
, w tym wypadku a , określa nam konfigurację grupy OH przy anomerycznym węglu ( w wypadku aldoz
jak wiecie jest to węgiel pierwszy, w wypadku ketoz jest to węgiel drugi ) i w tym wypadku jest to tutaj
przedstawiony cukier jako forma anomeryczna a może zamiennie być również w tej grupie b.
-
pozycja 2
, wskazuje na szereg. W tym wypadku szereg D określa nam konfigurację przy ostatnim asymetrycznym
węglu, w wypadku heksoz jest to węgiel 5
-
pozycja 3
, tutaj przedrostek gluko określa nazwę związaną z konfiguracją przy pozostałych węglach
asymetrycznych, czyli w wypadku heksoz to jest węgiel 2,3 i 4.W związku z tym wskazuje na określony epimer
-
pozycja 4,
wskazuje nam i charakteryzuje rodzaj pierścienia utworzonego przez mostek tlenowy, czyli wiązanie
półacetalowe, w tym wypadku cukier jest w postaci piranozowej stąd ten fragment pira, może być jak wiecie w
postaci furanu, czyli w postaci furanozowej.
-
pozycja 5
, to końcówka pozwalająca odróżnić aldozy.W wypadku aldozy mamy właśnie końcówkę oza, z
wiązaniem półacetolowym od glikozydu, gdyby to był glikozyd końcówka byłaby ozy - oczywiście wtedy z
wiązaniem półacetylowym lub odróżnić od ketoz, wówczas w tym miejscu byłaby końcówka uloza np. w wypadku
pochodnych rybozy to by była rybuloza.
SZEREG ALDOZ
Jest tu przedstawiony szereg aldoz, które możemy wyprowadzić z aldehydu D - glicerynowego, który jest
najprostszą pirozą, poprzez
dobudowywanie kolejnych węgli. I w ten sposób w wypadku dobudowania
jednego węgla do tej podstawowej triozy powstaje tetroza, czyli erytroza, oczywiście D - erytroza albo D - treoza.
Natomiast dalej drogą syntez dobudowując do erytrozy może powstać z niej ryboza i arabinoza. Kolejno idąc tym
szeregiem do heksoz, z rybozy poprzez kolejne dobudowywanie jak widzimy powstaje alloza i altroza, natomiast z
arabinozy, drogą kolejnej syntezy dobudowania kolejnego węgla powstaje glukoza i mannoza. Natomiast idąc od
szeregu treozy
jesteśmy na większym o 1 węgiel cukier, czyli pentoza to jest ksyloza
i liksoza. Od ksylozy dobudowanie kolejnego węgla w kierunku heksozy prowadzi do bulozy i do indozy. Natomiast
od liksozy w wyniku kolejnej syntezy dobudowania powstaje galaktoza i kaloza.
Szereg ketoz w zasadzie wyprowadzamy od 4 węglowcyh cukrów a mianowicie od erytrulozy. Erytruloza z kolei
może powstać z dihydroacetonu, który jednak nie jest cukrem, nie posiada żadnego asymetrycznego węgla i
zaczynamy zatem szereg ketoz od czterowęglowego najprostszego cukru należącego do ketoz. I drogą znowu syntez
powiększania o kolejny węgiel dobudowania, czyli pektoza, to rybuloza i ksyluloza.
Natomiast z ksylozy drogą syntez w kierunku heksoz powstaje alluloza i fruktoza już dobrze Wam znana, natomiast
z ksylulozy powstaje sorpoza i tagatoza.
Wzory.
Wzory opisujące strukturę monosacharydów mogą być przedstawione w różnej postaci, tutaj te wzory są
przedstawione na przykładzie glukozy i tak wzór łańcuchowy Fischera wiadomo, że one w warunkach
naturalnych w zasadzie w tej postaci łańcuchowej w minimalnym stopniu występują zazwyczaj w postaci
pierścieniowej i ten zapis tworzenia pierścienia mostka półacetalowego zaproponował Fischer i Tolens.
Natomiast poniższe wzory, są to wzory konformacyjne - perspektywiczne
i tak 6 członowym piranozą odpowiadamy:
forma krzesełkowa jest to konformacja cykloheksonu, ponieważ jest ona
najbardziej korzystna i o wiele korzystniejsza od tej formy drugiej łódkowej, czyli przede wszystkim najbardziej
typowa jest ta konformacja krzesełkowa, która tutaj jest przedstawiona. Podstawniki będące prawie prostopadłe do
płaszczyzny struktury pierścieniowej to tzw. podstawnik aksjalny. Natomiast tutaj zaznaczony na czerwono.
Natomiast podstawniki prawie równoległe do płaszczyzny pierścienia
to tzw. podstawniki ekwatarialne. Pięcioczłonowym postaciom czyli uranozom odpowiada struktura cyklopentanu,
która tutaj jest przedstawiona i jednocześnie przedstawiłam najbardziej typową formę kopertową, 3 - D - rybozy, jest
to konformacja typu C
3
endo, węgiel C
3
jest ponad płaszczyzną pierścienia to jest tutaj podniesiony do góry i po tej
samej stronie się znajduje co węgiel 5. W tej postaci delta D ryboza występuje w kwasach rybonukleinowych. I tutaj
ostatni sposób przedstawiania, uproszczony perspektywiczny wzorów, są to wzory kaflowe wg Howarda. I mamy
postać piranozową i postać furanozową i te podstawniki w ten sposób przedstawione, oczywiście A, B,C,D,E są
ponad powierzchnią z primami są pod powierzchnią pierścienia. Podobnie w wypadku postaci furanozowej.
Enancjomery.
Czyli szeregi konformacyjne D i L.
Enancjomery to są dwa izomery optyczne, które różnią się rozmieszczeniem przestrzennym podstawników
wokół ostatniego asymetrycznego węgla, podobmie jak prawa dłoń do lewej, one nie zachodzą na siebie,
wiemy, że są to antypody optyczne.
Ich wzory po prostu nie dają się nasunąć na siebie. I tutaj jest przykład aldehydu glicerynowego, który jest
najprostszą triodą
i posiada 1 asymetryczny węgiel. Liczba steroizomerów, którą wtedy
określić, w wypadku określonego cukru, zależy od ilości asymetrycznych węgli w cząsteczce i możemy obliczyć ją z
tego wzoru 2:n, gdzie właśnie n jest liczbą asymetrycznych węgli i w tym wypadku jest 1 asymetryczny węgiel,
czyli są 2 stereoizomery. Aldehyd D glicerynowy i aldehyd L glicerynowy, należący do szeregu L. Enancjomery
mają te same własności fizykochemiczne, różnią się jedynie kierunkiem skręcania światła spolaryzowanego.
Skręcalność światła określa się znaczkiem
( + )
bądź
( - )
znaczy
plus jest zgodny z kierunkiem wskazówek zegara, czyli w prawo, minus to jest kierunek przeciwny czyli w lewo.
Oba stereoizomery aldehydu glicerynowego stały się podstawą określania konfiguracji tj. przestrzennego
rozmieszczenia podstawników przy asymetrycznym atomie węgla również w innych związkach optycznie czynnych.
Jeśli na drodze reakcji chemicznych da się przekształcić związek optycznie czynny, jeden z izomerów aldehydu
glicerynowego to związek ten zaliczamy odpowiednio do szeregu konfiguracyjnego D, jeśli oczywiście da się
przeprowadzić do tej formy lub do szeregu L i to bez względu na to, czy skręca on płaszczynę światła
spolaryzowanego w prawo, czy też w lewo. Jak wiemy skręcalność światła spolaryzowanego nie jest ściśle
zwiazana z szeregiem, ponieważ możemy mieć związki należące do szeregu D a mogą być lewoskrętne, pryzkładem
chociażby jest fruktoza, czy też inne przykłady widzieliście tam w szeregach przedstawionych
cukrów. Tutaj poniżej przedstawiłam D (+) glukopiranoze i L (-) glukopiranoze. D glukopiranoza skręca w prawo
płaszczyznę światła spolaryzowanego kąt + 52,7st., natomiast L glukopiranoza skręca
płaszczyznę światła spolaryzowanego o tę samą wartość tylko w lewo.
Enolizacja.
Enolizacja cukrów, równowaga między aldozami i ketozami. Jeśli do roztworu np. D glukozy doda się zasady NaOH
do odczynu lekko zasadowego i pozostawi na pewien czas, to ustali się stan równowagi między trzema cukrami a
mianowicie D + glukozą, D mannozą i D - frutozą. W tych trzech cukrach konfiguracje przy atomach węgla
3,4 i 5 są identyczne. D+ mannoza różni się od D+glukozy tylko tym, że konfiguracja przy drugim węglu, czyli tzw.
węglu alfa jest odwrotna. I
ta para diastereoizomerów, która różni się jedynie konfiguracją na atomie alfa
nazywa się epimerami.
Oczywiście nie są to tylko jedyne epimery, ponieważ mogą być pary epimeryczne, różniące się przy poz.3 i przy
poz.4 co za chwilę zostanie przedstawione. Tego typu wzajemna przemiana przez enolizację, czyli właśnie tą
wspólną formę enolową może mieć miejsce w przypadku każdej pary epimerycznej aldoz i odpowiedniej ketozy.
I węglowodany spokrewnione ze sobą właśnie poprzez formę enolową
daje te same osazony.
Za chwilę przedstawię pary epimeryczne, które jednak różnią się osazonami. A tu jest podsumowanie tego co zostało
powiedziane, skoro rozszerzone o te dodatkowe pary a mianowicie epimery to para diasteroizomerów, która różni się
jedynie konfiguracją na atomie a lub na atomie b, czyli kolejnym trzecim, lub na atomie Gama.
Parami epimerycznymi na atomach a aldoheksoz są:D aldoza i D altroza to jedna para; D glukoza i D mannoza, inna
para to D buloza i D idoza, inna para to D galaktoza i D taloza. Poszczególne w/w pary izomerów, tworzą ten sam
osazon. Natomiast epimerami wśród aldoheksoz, różniącymi się jedynie konfiguracją przy węglu b są:mannoza i D
taloza. Te epimery tworzą różne osazony. Epimerami wśród aldoheksoz różniącymi się jedynie konfiguracją przy
atomie Gama czyli czwartym są: D glukoza i D galaktoza. Te epimery tworzą różne osazony.
Powstawanie wewnątrzcząsteczkowego hemiacetalu tzw. półacetalu w wypadku tworzenia form łańcuchowych i
zgodnie z tym co tu przedstawiono aldechyd + alkohol tworzony jest w chemii acetal.
I tutaj w wypadku tworzenia struktury piranozowej na przykładzie glukozy z jej grupą redukującą, wyeksponowana
jest grupa OH przy 5 węglu jak widzicie tutaj dojdzie do reakcji tworzenia mostka tlenowego właśnie za
pośrednictwem tej grupy redukującej a grupy hydroksylowej, którą tutaj mamy jako alkohol w poz. 5 czyli przy 5
węglu. I w ten sposób utworzona jest a D glukopiranoza, mostek półacetalowy jest utworzony w wypadku aldoz
między 1 a 5 węglem, a forma a anomeryczna oznacza, że grupa OH jest zwrócona pod płaszczyznę pierścienia czyli
przeciwstawnie niż zwrócona jest grupa
CH
2
OH. Natomiast forma anomeryczna b w wypadku tutaj D glukopiranozy grupa OH jest zwrócona ponad
płaszczyznę pierścienia,
czyli w tą samą stronę co grupa CH
2
OH czyli z 6 węglem. Natomiast powstawanie wewnątrzcząsteczkowego
hemiketalu jest przedstawione poniżej i tak sumarycznie przedstawia reakcja ketoz + alkohol powstanie hemiketal i
jest to przedstawione na przykładzie fruktozy,
która tworzy postać furanozową pierścieniową. Wyeksponowana jest grupa ketonowa - jak wiemy ketoza znajduje
się zawsze w poz. 2 i tworzy mostek poprzez grupę OH znajdującą się przy 5 węglu.
I w ten sposób powstaje postać a D fruktofuranozowa z mostkiem
półacetalowym między 2 a 5 węglem.
Anomery.
Anomery to para diastereoizmoerów, która różni się jedynie konfiguracją na atomie anomerycznym.
I tutaj
mamy przedstawioną a D glukopiranozę, gdzie grupa OH tak jak przed chwilą powiedziałam
jest zwrócona pod płaszczyznę pierścienia i b glukopiranozy, której grupa OH zwrócona jest powyżej płaszczyzny
pierścienia piranozowego. Natomiast rzadsza postać obok przedstwiona glukofuranozowa również jest
zróżnicowaniem na postać b i a , z tym, że w tym wypadku tutaj pierścień jest skrótem przedstawiony.
Tutaj właśnie ten anomeryczny węgiel i grupa OH w wypadku a jest zwrócona poniżej natomiast b powyżej
płaszczyzny pierścienia.
Następny przykład tu jest dosyć charakterystyczny, chaciałabym na to zwrócić uwagę, jest przedstawiona zarówno a
jak i b D galaktofuranozowa postać i w tym wypadku widzimy, że w formie b grupa OH znajduje się po przeciwnej
stronie płaszczyzny pierścienia niż ugrupowanie CH
2
OHCOH czyli nieco odwrotnie jeśli ona jest przeciwnie
położona niż przy 5 węglu w wypadku szeregu D, to cała ta grupa CHOHCH
2
OH furanowa będzie się znajdowała
właśnie pod powierzchnią płaszczyzny pierścienia furanozowego.Poniżej przedstawione są anomery należące do
ketoz, na przykładzie D fruktofuranozowej postaci zarówno postać a jak i b .
I w tej formie występuje większość pochodnych fruktozy. Już nie będę
się powtarzała bo tośmy już omówili, że ta pozycja anomeryczny węgiel w ketozach jest właśnie drugi węgiel no i
znowu grupa OH skierowana poniżej płaszczyzny to postać a , powyżej płaszczyzny to forma b , ona się znajduje po
tej samej stronie płaszczyzny co węgiel
CH
2
OH. Natomiast w wypadku a, b D fruktopiranozowej postaci to są formy przeważające w roztworach wodnych
fruktozy, czyli jeśli
mamy roztwór tego cukru on zazwyczaj wystepuje w tych postaciach piranozowych.
Zjawisko mutarotacji
jest jak
gdyby podstawowym dowodem pierścieniowej budowy monosacharydów. Widzimy, że forma a D aldo jakiejś
piranozy może przejść formę anomeryczną b ale zawsze za pośrednictwem formy łańcuchowej cukru. Oczywiście
mamy z tym zjawiskiem do czynienia podczas rozpuszczania cukru zanim dojdzie do ustalenia się równowagi,
stwierdzamy zmiany skręcalności światła
spolaryzowanego, które towarzyszy w przechodzeniu tych form a w formę b bądź odwrotnie, formy b w formę a
zawsze za pośrednictwem formy łańcuchowej. Trzeba powiedzieć, że układ dąży do wytworzenia stanu równowagi i
tak jak na początku, tuż po rozpuszczeniu będziemy obserwować zmianę stopnia skręcania płaszczyzny światła
spolaryzowanego, te analizy będziemy dokonywać na ćwiczeniach, wówczas będziecie mieli możliwość
zaobserwowania tego zjawiska wahań stopnia skręcalności światła spolaryzowanego, to wynika z faktu, że forma a,
ona skręca i właściwie stanowi w wypadku stanu równowagi około 1/3 cukrów występujących w stanie równowagi,
ona jest ta forma a bardziej prawoskrętna od formy b, która będzie przeważała w stanie równowagi i będzie
stanowiła około 2/3 cukrów występujących w roztworze.Natomiast postać łańcuchowa stanowi tylko około 1%
cukru w stanie równowagi czyli stanowi znaczną mniejszość.
Należy również zwrócić uwagę, że w stanie równowagi poza tymi trzema postacami cukru dominującą postacią
formy b z D glukopiranozowej również występują cukry w formie furanozowej. A mianowicie zarówno a D
glukofuranozowa postać, jak i b D glukofuranozowa postać, które nawzajem mogą również przechodzić ale zawsze
za pośrednictwem postaci łańcuchowej. A tutaj macie wartości stopnia skręcania przedstawione w formie a skręca
się w prawo o 112st., tutaj w prawo o 119st. w stanie równowagi ustabilizuje się i będzie stwierdzać skręcalność
roztworu tego cukru glukozy rzędu 52,7.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • diabelki.xlx.pl
  • Podobne
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Spojrzeliśmy na siebie szukając słów, które nie istniały.