Właściwości materii

Właściwości materii, PIELĘGNIARSTWO, biochemia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
WŁAŚCIWOŚCI MATERII
2.11.1. Ciśnienie gazów. Jednostki

Ciśnienie: stosunek siły do powierzchni

Pomiary: manometry

Jednostki:

Atmosfera (760 mm Hg, 0
o
C)

1 atm = 760 mm Hg

1 Pa = 1 N/m
2

1 atm = 101325 Pa = 101,325 kPa

1 atm = 760 torr

1 torr = 1 mm Hg
2.11.2. Zależności między ciśnieniem, objętością
a temperaturą

V · P = const. (Boyle)

V/ T = const. (Charles)

P / T = const. (Gay-Lussac)

P
i
V
i
/T
i
= P
f
V
f
/T
f
= const.

PV/T = nR; PV = nRT,
gdzie n - ilość moli

Objętość molowa = 22,4 dm
3

R (stała gazowa) = PV/nT

R = (1 atm)(22,4 dm
3
)/(1 mol)(273 K)

=0,0821 dm
3
atmmol
-1
K
-1

R =(101,325 kPa)(22,4 dm
3
)/(1mol)(273 K) =

=8,3144 J mol
-1
K
-1
= 1,9872 cal mol
-1
K
-1

n = m/M; M = (m/V)(RT/P) = d (RT/P)

d - gęstość
2.11.3. Reakcje między gazami. Prawo Daltona o ciśnieniach parcjalnych

2H
2
+ O
2
→ 2H
2
O

2 obj. wodoru + 1 obj. tlenu = 2 obj. wody w stanie gazowym (postulat Avogadro - równe
objętości gazów przy tej samej temperaturze i ciśnieniu zawierają równe ilości molekuł)

P
T
= p
a
+ p
b
+ p
c
+ ...
P
T
= p
gaz
+ p
H2O
2.11.4. Kinetyczna teoria molekularna gazów

Rozkład energii kinetycznej
Maxwella-Boltzmanna

Prawo Grahama:
Szybkość efuzji (A)/Szybkość efuzji (B) = = √ (M
B
/M
A
)

Ciśnienie parcjalne:
p
A
= X
A
P
T
;
gdzieX
A
- ułamek molowy
X
A
= liczba moli (A)/ całkowita liczba moli w mieszaninie gazu
2.11.5. Gazy rzeczywiste
2.12.1. Siły międzymolekularne

Przyciąganie dipol - dipol (1% siły wiązania kowalentnego)

Wiązania wodorowe (10% siły wiązania kowalentnego)

Siły dyspersyjne (Londona) - wzrost w miarę wzrostu masy cząsteczkowej (polaryzacja
chmury elektronowej)
2.12.2. Właściwości gazów, cieczy i ciał stałych

Ściśliwość

Dyfuzja

Objętość i kształt

Napięcie powierzchniowe

Parowanie

Sublimacja

Dystrybucja energii kinetycznej w cieczach
2.12.3. Molowe ciepło parowania
2.12.4. Prężność pary cieczy i ciał stałych

Główne czynniki wpływające na prężność pary:
1) Natura sił oddziaływania w cieczy
2)Temperatura

Temperatura krytyczna
- najwyższa temperatura, przy której egzystuje ciecz

Ciśnienie krytyczne
- ciśnienie pary przy temperaturze krytycznej
2.12.5. Punkty wrzenia i krzepnięcia cieczy
2.12.6. Sieć krystaliczna
i struktury kryształów
2.12.7. Rodzaje kryształów i ich właściwości
2.12.8. Diagramy fazowe
3.13. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE KOLOIDÓW I ROZTWORÓW

Mieszaniny: suspensje, koloidy i roztwory

Jednostki stężenia

Ciepło rozpuszczania

Zależność rozpuszczania od temperatury

Wpływ ciśnienia na rozpuszczalność

Ciśnienie par roztworów

Destylacja frakcjonowana

Punkty krioskopowe i ebulioskopowe

Ciśnienie osmotyczne

Roztwory elektrolitów

Rodzaje mieszanin
:

Suspensje
- zawiesiny (piasek)

Roztwory -
(fazy homogeniczne)

Koloidy
(1- 200 - 1000 nm) - faza rozproszona i rozpraszająca, zjawisko Tyndalla,
Zole
- ciała stałe w cieczy (hydrozole)
zole liofilowe i liofobowe
Peptyzacja
- czynniki emulgujące
Koagulacja
- proces obniżania stopnia dyspersji układu koloidalnego przez łączenie się
pojedynczych cząstek w większe skupiska ulegające sedymentacji
3.13.1. Mieszaniny
Otrzymywanie: m. kondensacyjne i dyspersyjne
2Fe
3+
+ (x+3)H
2
O —> Fe
2
O
3
·xH
2
O + 6H
+
Elektroforeza
- ruch cz. koloidalnych pod wpływem pola elektrycznego (+ -)
3.13.1. Mieszaniny

Rodzaje mieszanin
:

Suspensje
- zawiesiny (piasek)

Roztwory -
(fazy homogeniczne)

Koloidy
(1- 200 - 1000 nm) - faza rozproszona i rozpraszająca, zjawisko Tyndalla,
Zole
- ciała stałe w cieczy (hydrozole)
zole liofilowe i liofobowe
Peptyzacja
- czynniki emulgujące
Koagulacja
- proces obniżania stopnia dyspersji układu koloidalnego przez łączenie się
pojedynczych cząstek w większe skupiska ulegające sedymentacji
Otrzymywanie: m. kondensacyjne i dyspersyjne
2Fe
3+
+ (x+3)H
2
O —> Fe
2
O
3
·xH
2
O + 6H
+
Elektroforeza
- ruch cz. koloidalnych pod wpływem pola elektrycznego (+ -)
3.13.2. Typy układów koloidalnych
3.13.3. Rodzaje roztworów - jednostki stężeń

Gazy, ciecze i ciała stałe (r. substytucyjne i międzywęzłowe)

Ułamki molowe i procenty molowe
X
a
= n
a
/ (n
a
+ n
b
+ n
c
+ ...)
(n
A
+ n
B
+ n
C
+ ... = 1)

Ułamki wagowe i procenty wagowe
W = (masa składnika)/(masa wszystkich składników)

Molalność
m = (ilość moli substancji)/(masa rozpuszczalnika w kg)
3.13.4. Energia a prawdopodobieństwo i nieporządek w tworzeniu roztworów

Dla roztworów istnieje tendencja do tworzenia układów o większym nie uporządkowaniu
(roztwory)

Dla rozpuszczalników i ciał rozpuszczanych istnieje zasada podobieństwa budowy

Hydratacja i solwatacja

Mydła i detergenty

Oddziaływania hydrofobowe i hydrofilowe
3.13.4.1. Rozpuszczalność alkoholi w wodzie
3.13.3. Rodzaje roztworów - jednostki stężeń

Gazy, ciecze i ciała stałe (r. substytucyjne i międzywęzłowe)

Ułamki molowe i procenty molowe
X
a
= n
a
/ (n
a
+ n
b
+ n
c
+ ...)
(n
A
+ n
B
+ n
C
+ ... = 1)

Ułamki wagowe i procenty wagowe
W = (masa składnika)/(masa wszystkich składników)

Molalność
m = (ilość moli substancji)/(masa rozpuszczalnika w kg)
3.13.4. Energia a prawdopodobieństwo i nieporządek w tworzeniu roztworów

Dla roztworów istnieje tendencja do tworzenia układów o większym nie uporządkowaniu
(roztwory)

Dla rozpuszczalników i ciał rozpuszczanych istnieje zasada podobieństwa budowy

Hydratacja i solwatacja

Mydła i detergenty

Oddziaływania hydrofobowe i hydrofilowe
3.13.4.1. Rozpuszczalność alkoholi w wodzie
3.13.5. Ciepło rozpuszczania

Ilość ciepła jaka jest wydzielana lub absorbowana kiedy substancja przechodzi do roztworu
nosi nazwę ciepła rozpuszczania, ΔH
rozp.
ΔH
rozt.
= H
rozp.
- H
subst
.

Roztwory idealne

Rozpuszczanie ciał stałych

Energia hydratacji

KI(s) —> K
+
(g) + I
-
(g)

K
+
(g) + I
-
(g) + H
2
O —> K
+
(aq) + I
-
(aq)

------------------------------------------

KI(s) +H2O —> K
+
(aq) + I
-
(aq)
3.13.5.1. Ciepło rozpuszczania w wodzie
3.13.6. Rozpuszczalność a temperatura

Rozpuszczalność g/100 g H
2
O
3.13.3. Rodzaje roztworów - jednostki stężeń

Gazy, ciecze i ciała stałe (r. substytucyjne i międzywęzłowe)

Ułamki molowe i procenty molowe
X
a
= n
a
/ (n
a
+ n
b
+ n
c
+ ...)
(n
A
+ n
B
+ n
C
+ ... = 1)

Ułamki wagowe i procenty wagowe
W = (masa składnika)/(masa wszystkich składników)

Molalność
m = (ilość moli substancji)/(masa rozpuszczalnika w kg)
3.13.4. Energia a prawdopodobieństwo i nieporządek w tworzeniu roztworów

Dla roztworów istnieje tendencja do tworzenia układów o większym nie uporządkowaniu
(roztwory)

Dla rozpuszczalników i ciał rozpuszczanych istnieje zasada podobieństwa budowy

Hydratacja i solwatacja

Mydła i detergenty

Oddziaływania hydrofobowe i hydrofilowe
3.13.4.1. Rozpuszczalność alkoholi w wodzie
3.13.5. Ciepło rozpuszczania

Ilość ciepła jaka jest wydzielana lub absorbowana kiedy substancja przechodzi do roztworu
nosi nazwę ciepła rozpuszczania, ΔH
rozp.
ΔH
rozt.
= H
rozp.
- H
subst
.

Roztwory idealne

Rozpuszczanie ciał stałych

Energia hydratacji

KI(s) —> K
+
(g) + I
-
(g)

K
+
(g) + I
-
(g) + H
2
O —> K
+
(aq) + I
-
(aq)

------------------------------------------

KI(s) +H2O —> K
+
(aq) + I
-
(aq)
3.13.5.1. Ciepło rozpuszczania w wodzie
3.13.6. Rozpuszczalność a temperatura

Rozpuszczalność g/100 g H
2
O
3.13.7. Wpływ ciśnienia na rozpuszczalność

Prawo Henry`ego
: Rozpuszczalność gazów w cieczach jest wprost proporcjonalna do
ciśnienia gazu nad roztworem, C
g
= k
g
p
g

Ciśnienie pary nad roztworem
Prawo Raoult`a ; P
roztw.
= X
rozp.
P
0
rozp.
p
A
= X
A
P
0
A
; p
B
= X
B
P
0
B
P
T
= p
A
+ p
B

Roztwory idealne i nieidealne

Destylacja frakcjonowana, azeotropy
3.13.8. Temperatura wrzenia i krzepnięcia roztworów

ΔT
b
= K
b
m ; ΔT
k
= K
k
m

K
b
i K
k
- stałe ebulioskopowa i krioskopowa

Oznaczanie masy molekularnej na podstawie obniżki temperatury krzepnięcia (ΔT
k
) oraz
podwyżki temperatury wrzenia (ΔT
b
)
3.13.9. Ciśnienie osmotyczne

Osmoza
- proces, w którym rozpuszczalnik selektywnie przenika przez błonę
półprzepuszczalną z roztworu rozcieńczonego do roztworu stężonego, a substancja
rozpuszczona nie przenika przez błonę:
Π = MRT ; M = n/V
Π = (n/V) RT ; ΠV = nRT

Osmoza odwrotna
- proces odwrócony jeśli zastosowane ciśnienie jest większe od ciśnienia
osmotycznego
3.13.1. Mieszaniny

Rodzaje mieszanin
:

Suspensje
- zawiesiny (piasek)

Roztwory -
(fazy homogeniczne)

Koloidy
(1- 200 - 1000 nm) - faza rozproszona i rozpraszająca, zjawisko Tyndalla,
Zole
- ciała stałe w cieczy (hydrozole)
zole liofilowe i liofobowe
Peptyzacja
- czynniki emulgujące
Koagulacja
- proces obniżania stopnia dyspersji układu koloidalnego przez łączenie się
pojedynczych cząstek w większe skupiska ulegające sedymentacji
Otrzymywanie: m. kondensacyjne i dyspersyjne
2Fe
3+
+ (x+3)H
2
O —> Fe
2
O
3
·xH
2
O + 6H
+
Elektroforeza
- ruch cz. koloidalnych pod wpływem pola elektrycznego (+ -)
3.13.2. Typy układów koloidalnych
3.13.3. Rodzaje roztworów - jednostki stężeń
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • diabelki.xlx.pl
  • Podobne
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Spojrzeliśmy na siebie szukając słów, które nie istniały.