W krainie lubelskich produktów ...

W krainie lubelskich produktów tradycyjnych 2011r, DOM - CZŁOWIEK I JEGO OTOCZENIE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
                             Opracowanie:
Rafał Serej, Tomasz Makowski
Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie
Departament Rolnictwa i Środowiska kierowany przez Dyrektora
Sławomira Struskiego
ul. Czechowska 19
20-072 Lublin
tel. 81 44 16 727
fax. 81 44 16 729
email: wrwsi@lubelskie.pl
rafal.serej@lubelskie.pl
tomasz.makowski@lubelskie.pl
Tekst:
Stanisław Turski, Wojciech Klusek
Zdjęcia:
Krzysztof Wasilczyk, Marcin Kuś, Michał Szutenberg
Opracowanie graiczne, skład i druk:
Zakład Poligraiczny SINDRUK
ul. Ob. Stalingradu 66
45-565 Opole
tel. 77 442 09 69
Nakład 5500 sztuk
Publikacja sinansowana ze środków Budżetu Województwa Lubelskiego
ISBN: 978-83-61419-14-3
Lublin 2011
 Szanowni Pańswo,
5
oddaję w Państwa ręce uzupełnioną o nowe pozycje
drugą już edycję publikacji opisującej produkty tradycyj-
ne z Lubelszczyzny, wywodzące się z pradawnej obycza-
jowości Ziemi Lubelskiej, krainy od stuleci pozostającej
na styku kultur Zachodu i Wschodu, łączącej tradycje
katolickie, prawosławne, judaistyczne, ale także znacz-
nie bardziej orientalne – greckie, ormiańskie, tatarskie…
W niniejszym katalogu chcemy przedstawić Państwu
kilkadziesiąt najbardziej charakterystycznych wyrobów
wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych z wojewódz-
twa lubelskiego. Jestem dumny, że region nasz ma tak bogate dziedzictwo kulinarne.
Styl życia i mentalność Polaków, w tym mieszkańców Lubelszczyzny, kształtowały się
przez ponad tysiąc lat. Narodowa kultura rodziła się pod wpływem zarówno tradycji świa-
ta łacińskiego, jak i bizantyjskiego – w wyniku dialogu zamieszkujących Polskę narodo-
wości. Dialog ten i przenikanie się kultur widoczny jest w polskiej obrzędowości na prze-
strzeni wieków; obyczaje, zachowania, stroje kształtowały wpływy zarówno zachodnie, jak
i wschodnie. Jednym z efektów wielu wpływów kulturowych jest lubelska kuchnia i trady-
cja biesiadna.
Produkty umieszczone w oddanej do Państwa rąk publikacji posiadają specyiczny
charakter oraz walory smakowe. Wyroby te, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych
prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, często są wyrabiane w niewielkich
ilościach przy wykorzystaniu zwyczajowych metod produkcji. Wytwarzanie ich jest pew-
nego rodzaju ceremoniałem, a wyjątkowy smak bywa często na nowo odkrywany przez
mieszkańców oraz turystów odwiedzających Lubelszczyznę, czego dowodzi popularność,
jaką cieszą się kiermasze oraz inne imprezy promujące naszą żywność ekologiczną, regio-
nalną i tradycyjną.
Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, pamiętając, że dziedzictwo kulinarne
odgrywa dziś niezwykle ważna rolę w kreowaniu wizerunku każdego regionu, przywiązuje
dużą wagę do promocji spadkobierców i kontynuatorów tego dziedzictwa – producentów
żywności. Jestem przekonany, że opracowanie to będzie dla Państwa ciekawym przewod-
nikiem po lubelskich kulinariach oraz zachęci do smakowania naszych regionalnych spe-
cjałów.
Sławomir Sosnowski
Wicemarszałek Województwa Lubelskiego
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • diabelki.xlx.pl
  • Podobne
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Spojrzeliśmy na siebie szukając słów, które nie istniały.