W krainie lubelskich produktów tradycyjnych 2011r, DOM - CZŁOWIEK I JEGO OTOCZENIE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Opracowanie: Rafał Serej, Tomasz Makowski Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie Departament Rolnictwa i Środowiska kierowany przez Dyrektora Sławomira Struskiego ul. Czechowska 19 20-072 Lublin tel. 81 44 16 727 fax. 81 44 16 729 email: wrwsi@lubelskie.pl rafal.serej@lubelskie.pl tomasz.makowski@lubelskie.pl Tekst: Stanisław Turski, Wojciech Klusek Zdjęcia: Krzysztof Wasilczyk, Marcin Kuś, Michał Szutenberg Opracowanie graiczne, skład i druk: Zakład Poligraiczny SINDRUK ul. Ob. Stalingradu 66 45-565 Opole tel. 77 442 09 69 Nakład 5500 sztuk Publikacja sinansowana ze środków Budżetu Województwa Lubelskiego ISBN: 978-83-61419-14-3 Lublin 2011 Szanowni Pańswo, 5 oddaję w Państwa ręce uzupełnioną o nowe pozycje drugą już edycję publikacji opisującej produkty tradycyj- ne z Lubelszczyzny, wywodzące się z pradawnej obycza- jowości Ziemi Lubelskiej, krainy od stuleci pozostającej na styku kultur Zachodu i Wschodu, łączącej tradycje katolickie, prawosławne, judaistyczne, ale także znacz- nie bardziej orientalne – greckie, ormiańskie, tatarskie… W niniejszym katalogu chcemy przedstawić Państwu kilkadziesiąt najbardziej charakterystycznych wyrobów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych z wojewódz- twa lubelskiego. Jestem dumny, że region nasz ma tak bogate dziedzictwo kulinarne. Styl życia i mentalność Polaków, w tym mieszkańców Lubelszczyzny, kształtowały się przez ponad tysiąc lat. Narodowa kultura rodziła się pod wpływem zarówno tradycji świa- ta łacińskiego, jak i bizantyjskiego – w wyniku dialogu zamieszkujących Polskę narodo- wości. Dialog ten i przenikanie się kultur widoczny jest w polskiej obrzędowości na prze- strzeni wieków; obyczaje, zachowania, stroje kształtowały wpływy zarówno zachodnie, jak i wschodnie. Jednym z efektów wielu wpływów kulturowych jest lubelska kuchnia i trady- cja biesiadna. Produkty umieszczone w oddanej do Państwa rąk publikacji posiadają specyiczny charakter oraz walory smakowe. Wyroby te, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, często są wyrabiane w niewielkich ilościach przy wykorzystaniu zwyczajowych metod produkcji. Wytwarzanie ich jest pew- nego rodzaju ceremoniałem, a wyjątkowy smak bywa często na nowo odkrywany przez mieszkańców oraz turystów odwiedzających Lubelszczyznę, czego dowodzi popularność, jaką cieszą się kiermasze oraz inne imprezy promujące naszą żywność ekologiczną, regio- nalną i tradycyjną. Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, pamiętając, że dziedzictwo kulinarne odgrywa dziś niezwykle ważna rolę w kreowaniu wizerunku każdego regionu, przywiązuje dużą wagę do promocji spadkobierców i kontynuatorów tego dziedzictwa – producentów żywności. Jestem przekonany, że opracowanie to będzie dla Państwa ciekawym przewod- nikiem po lubelskich kulinariach oraz zachęci do smakowania naszych regionalnych spe- cjałów. Sławomir Sosnowski Wicemarszałek Województwa Lubelskiego [ Pobierz całość w formacie PDF ] |