w 4 część I GAZY, Technologia żywnosci i Żywienie człowieka, 2 semestr, chemia fizyczna, chemia fizyczna, ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Szkoła Główna Gospodarstwa WiejskiegoWydział Nauk o ŻywnościGaz doskonałyCząsteczki są poruszającymi siępunktami materialnymi (ich masa jestskupiona w pkt. matem., V cząsteczek=0)Cząsteczki te znajdują się w ciągłymruchu postępowymZderzenia między nimi są sprężysteNie oddziałują na siebiedo chwilizderzeńPomiędzy zderzeniami poruszają sięruchem prostoliniowymRuch cząsteczek jest chaotyczny (niema żadnego uprzywilejowanegokierunku)Zderzenia ze ściankami naczynia sąrejestrowane makroskopowo jakociśnienieCząsteczki sąchemicznie obojętneGazy rzeczywisteIch cząsteczki mają różnerozmiary i różną objętośćwłasną (V0)siebieCHEMIA FIZYCZNAWykład IV.PŁYNYDr Ewa Więckowska-BryłkaKatedra Chemii WNoŻp. 2036Konsultacje:•••Środa godz. 10-11Pon 11-12Wtorek (sala 2065)Zawsze oddziałują naSiły oddziaływaniamniejsze w wysokiej temp.i niskich ciśnieniach(odstępstwa od gazudoskonałego mniejsze)1Duże odstępstwa wniskiej temp. i wysokichciśnieniachCząsteczki częstonieobojętne chemicznie3PłynyGazyCieczeParametry stanu gazowego: p, V, Tp = f (V, T)Prawa dla gazu doskonałego:V = f (p,T)nie mają określonego kształtuulegają odkształceniom pod wpływem siłłatwość prowadzenia w nich przemian fizykochemicznychGazy1.prawo Charlesa:p = po(1 + βt)gdyV= const(przemianaizochoryczna)••••••nie mają własnej objętościnie mają własnego kształtuduża swoboda ruchu cząsteczek (energia ruchu przewyższa siływzajemnego oddziaływania)cząsteczki gazu zderzają się miedzy sobą i uderzają w ściankinaczynia w którym się znajdująwymiana pędu między cząsteczkami a ściankami naczyniarejestrowana makroskopowo jakociśnienie gazuściśliwość gazów 10 000 razy większa niż cieczy2t – temperatura wCp– ciśnienie gazu w temp. 0C (273,15 K)β�½1K1273,15�½1Twspółczynnik ciśnieniowyPrzyjmującit = T – T(T = t + T)4(T– 273,15 K, odpowiada 0C)uzyskuje się:1p p�½T Tp�½constTlubczylip1p2�½T1T2p = T· constV V�½T TczylilubV1V2�½T1T2V = T· constV�½constT(ciśnienie pewnej masy gazu znajdującej się w stałej V jest wprostproporcjonalne do jego temperatury w skali bezwzględnej)pizochora dla gazu doskonałego(objętość pewnej masy gazu znajdującej się pod stałymciśnieniem jest wprost proporcjonalna do jego temperatury wskali bezwzględnej)Vizobara dla gazu doskonałegoT5T72. prawo Gay – Lussaca3. prawo Boyle'a – Mariotte'a:V = V(1 +α t)gdyp= const (przemianaizobaryczna)"wstałej temperaturze T iloczyn ciśnienia p i objętości Vjest wielkością stałą"gdyT= const (przemianaizotermiczna)p∙V = p∙ Vczylip1∙ V1= p2∙ V2t – temperatura wCV– objętość gazu w temp. 0C (273,15 K)a– współczynnik rozszerzalności objętościowej; dla gazudoskonałego1α�½273,15Przyjmującuzyskuje się:a�½1TKi1V�½t = T – TconstpconstV(w stałej temperaturze T objętość gazu jestodwrotnie proporcjonalna do ciśnienia)pizoterma dla gazu doskonałegolubp�½6V82Połączeniepraw: Boyle'a – Mariotte'a i Gay – LussacaWyznaczanie masy molowej M i gęstości pary metodą Meyera:pV�½constiV�½constT•wykorzystuje równanie Clapeyrona•tylko dla substancji o niezbyt wysokichtemperaturach wrzeniapV�½constTWartość stałej zależy od ilości gazu doskonałegow przypadku 1 molaconst = 8,314 J/(mol ·K)•dla substancji nie ulegających rozkładowipV�½nRTn�½mMM�½mRTpVd�½mV101 325 Pa22,4103m3/molJ�½8,314273,15 KmolK9m – masa substancji badanejp = b – c; b – ciśn. atmosferyczne,c – prężność pary wodnej w temp.pomiaruV – objętość pary substancji =objętości powietrza wypchniętego z aparaturydo eudiometru118,314 J/(mol · K) = RczylipV�½R(stała uniwersalna)TCiepło molowe gazu doskonałego:pV�½RTrównanie Clapeyronadla 1 mola gazu doskonałego(równanie stanu gazowego)Ek�½3dU d( 2 RT) 3JCV�½�½�½R�½12,5dTT2molK3RT2(energia kinetyczna 1 mola gazu)W przypadku dowolnej liczby moli gazun,const = nRczylipV�½nRTrównanie ClapeyronaB. Clapeyron(1799-1864)Cp�½dH d(UpV) dU dRT�½�½dTdTdT dTCp�½CVR35JRR�½R�½20,7822molK5CV�½RDla gazów dwuatomowych:2Cp�½(dla gazów jednoatomowych)pV�½nRTdla dowolnej liczby moli gazu doskonałego107C�½Rp 2123Ciepło właściwe– ilość energii, jaką pobiera lub traci 1 gsubstancji podczas zmiany temp. o 1 stopień;cw· M = CDla gazów jednoatomowych:(ciepło molowe)Parametry gazów rzeczywistych obliczone z równania Clapeyronaw warunkach wysokich ciśnień p i niskiej temperatury T wykazująduże odchylenia od wartości rzeczywistychw stałej objętości3CV2 RcV�½�½MM5Cp2 Rcp�½�½MM13konieczne było zastąpienie równania stanu dla gazudoskonałego równaniami lepiej opisującymizachowanie się gazów rzeczywistychpod stałym ciśnieniemrównanie van der Waalsa15Gazy rzeczywiste:•cząsteczki mają objętość własną (ich objętość nie może zostać zaniedbana••w stosunku do całkowitej objętości zajmowanej przez gaz)między cząsteczkami występują siły oddziaływaniaodstępstwa od doskonałości tym większe im wyższe ciśnienie i im niższatemperaturaRównanie van der Waalsa:uwzględnia oddziaływania międzycząsteczkowei wpływ objętości własnej cząsteczekn2a(V - nb) = nRTp2Vn aV2(1837-1923)Współczynnik ściśliwości Z–Z�½pVRTnb14korekta ciśnieniowaoddziaływanie cząsteczek)(uwzględniawzajemnepn2aV2gaz zmniejsza swoją objętośćciśnienie wewnętrzneZ = 1 dla gazu doskonałegociśnienie zewnętrzne– poprawka do objętości (n – liczba moli, b – stała oznaczająca rzeczywistą16objętość zajmowaną przez cząsteczki 1 mola gazu)4Wartości parametrów krytycznych dla wybranych substancjisubstancjagazwodórazottlendwutlenekwęglaa,Pa· m6·mol–2b· 105, m3· mol–10,02450,1380,1320,362,672,943,124,28Tk, K33,06154,36304,46647,36H2O2CO2H2Opk,MPa1,284,977,3021,76Vk, cm3/mol64,374,396,156,8Ekstrakcja w warunkach nadkrytycznych z użyciem CO2:w procesie dekofeinacji kawy i herbatydo otrzymywania ekstraktów kwasów, niektórych tłuszczów iolejków eterycznych z szyszek chmielu, stosowanych wbrowarnictwie do produkcji piwa o podwyższonej zawartościgoryczki1719Izotermy van der Waalsa:p = f (V) przy T = constpT1T2....TkPrawo Daltona:T1<....< T3.... < Tk1 –stan początkowy2– punkt rosy (pojawia się pierwsza kroplacieczy)3– punkt wrzenia, w którym zanika ostatnipęcherzyk gazu (punkt wrzenia)pkt. k– punkt krytyczny (gaz skrapla siępraktycznie w jednej objętości; zanikaróżnica między parą i cieczą)parametry punktu k:Tk– temperatura krytyczna,Vk–objętość krytyczna,pk– ciśnieniekrytyczne– mieszanina gazów A, B, C ... w obj.V pod ciśnieniem pk -punkt krytycznykgpAV �½ nARTpBV �½ nBRTpCV �½ nCRTDodając stronami:gdyby każdy pojedynczozajmował objętość V(1766-1844)pk4c3TkT32c+gVk1T1VpA pB pCV �½nA nB nCRTcałkowita prężnośćizotermy van der Waalsa – linie cienkie;izotermy doświadczalne – linie pogrubionen – łączna liczba moliPowyżejTkgazu nie udaje się skroplić, niezależnie od tego jak wysokie zastosowanoby ciśnienie18pV�½n RT205 [ Pobierz całość w formacie PDF ] |