Właściwości i rola ...

Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt(1), wet, ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Właściwości i rola wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych w utrzymaniu
zdrowia ludzi i zwierząt
Mówimy wtedy o koniguracji sn-1, sn-2,
sn-3. Kolejnym aspektem jest rodzaj kwasu
tłuszczowego, który występuje w cząstecz-
ce tłuszczu. Cząsteczkę glicerolu mogą es-
tryikować trzy takie same cząsteczki kwa-
su tłuszczowego lub trzy różne, ale również
dwie jednakowe i jedna różna (
ryc. 2
). Jeżeli
jeszcze do tego powiemy, że te różne kwasy
tłuszczowe mogą przybierać odpowiednie
położenie sn-1, sn-2 czy sn-3, to widzimy
już na przykładzie najprostszych połączeń
w cząsteczce tłuszczu, jak szeroka i zróżni-
cowana jest to grupa związków.
Oprócz tłuszczów prostych można wy-
różnić tłuszcze złożone, w których oprócz
kwasów tłuszczowych i glicerolu mogą wy-
stępować jeszcze aminy, cukry, alkohole,
zarówno łańcuchowe, jak i cykliczne, np.
cholesterol. Dodatkowo glicerol estryiko-
wać mogą również kwasy nieorganiczne,
np. kwas fosforowy, mówimy wtedy o fos-
folipidach. Nie jest więc łatwo sklasyiko-
wać tę grupę związków. To co jest charak-
terystyczne dla tej klasy związków, to obec-
ność w nich kwasów tłuszczowych. Kwasy
tłuszczowe, a szczególnie wielonienasyco-
ne kwasy tłuszczowe, będą stanowiły temat
tego opracowania.
Bożena Bałasińska, Michał Jank, Gustaw Kulasek
z Katedry Nauk Fizjologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej w Warszawie
szy” spośród wszystkich składników
żywności. Przypisuje mu się odpowiedzial-
ność za rozwój wielu chorób, w tym otyło-
ści, cukrzycy typu 2 i nowotworzenia. Po-
nieważ tłuszcze z pokarmu wpływają na
stężenie cholesterolu we krwi, to tym sa-
mym mają również wpływ na rozwój cho-
rób układu krążenia. Jednocześnie tłuszcz
jest najlepszym związkiem energetycznym
spośród wszystkich składników żywno-
ści; 1 g tłuszczu dostarcza organizmowi
37 kJ. Ponadto tłuszcz umożliwia absorp-
cję rozpuszczalnych w nim witamin i in-
nych hydrofobowych związków biologicz-
nie aktywnych, np. karotenoidów. Dlatego
ważne jest, aby nie eliminować tłuszczu
z diety, ale zwracać uwagę na ilość i rodzaj
spożywanego tłuszczu. Ma to szczególne
znaczenie z punktu widzenia proilaktyki
i  leczenia chorób metabolicznych, które
dotyczą nie tylko ludzi, ale również zwie-
rząt, zwłaszcza towarzyszących.
Charakterystyka chemiczna tłuszczu
Termin tłuszcz (lipidy) jest bardzo szero-
ki i w zależności od przyjętych kryteriów
możemy dokonać różnej jego klasyikacji.
Ze względu na stan skupienia mówimy
o  tłuszczach ciekłych i  stałych. Na pod-
stawie budowy chemicznej tłuszcze moż-
na podzielić na proste i złożone.
Tłuszcze proste są estrami wyższych
kwasów tłuszczowych i  glicerolu (
ryc. 1
).
W obrębie tej grupy dodatkowo można mó-
wić o mono-, di- i triacyloglicerolach, ponie-
waż glicerol ma trzy grupy wodorotlenowe,
które mogą być zestryikowane. W przypad-
ku mono- i diacylogliceroli istotne będzie
czy zestryikowana jest grupa przy pierw-
szym, drugim czy trzecim węglu glicerolu.
Kwasy tłuszczowe
Kwasy tłuszczowe zbudowane są z  łań-
cucha węglowego zakończonego grupą
Życie Weterynaryjne • 2010 • 85(9)
749
T
łuszcz postrzegany jest jako „najgor-
Prace poglądowe
Properties and the role of polyunsaturated
fatty acids in health protection of human
and animal
TŁUSZCZ
hydroliza
Bałasińska B.
,
Jank M.
,
Kulasek G.
, Department
of Physiological Sciences, Faculty of Veterinary
Medicine, Warsaw University of Life Sciences –
SGGW
alkohole (m.in. glicerol, cholesterol)
kwasy tłuszczowe
nienasycone
nasycone
The aim of this paper was to present current knowl-
edge on the role of polyunsaturated acids (PUFA), in
health protection in human and animal. Fat in con-
sidered as the worst food ingredient. It is often treated
as responsible for the development of many diseases
including obesity, type 2 diabetes mellitus and neo-
plasms. Since the fats consumed inluence the blood
cholesterol level, they are also related with the devel-
opment of circulatory system diseases. At the same
time the fat is best energy source among all food in-
gredients and 1g of fat gives 37kJ of energy. More-
over, fat allows for the absorption of fat-soluble vita-
mins and other hydrophobic, biologically active com-
pounds ie. carotenoids. Polyunsaturated fatty acids are
also substrates for synthesis of eicosanoids, which are
pro– or anti-inlammatory factors. Because icosapen-
taenoic acid (EPA) and docosahexoenoic acid (DHA)
show anti-inlammatory efect they become a sub-
ject of special interest in medicine and also in veter-
inary medicine. Therefore the fat should not be elim-
inated from the diet but its amount and type should
be carefully monitored. This is of importance for the
prevention and treatment of metabolic diseases oc-
curring not only in humans but also in animals, es-
pecially in companion ones.
jednonienasycone
wielonienasycone – n-3; n-6; n-7; n-9
(cis, trans)
(cis, trans)
rodzina n-3 rodzina n-6 rodzina n-9
Ryc. 1.
 Schemat hydrolizy tłuszczu
O
C
H
2
C
O
R
1
O
C
CH
O
R
2
O
C
H
2
C
O
R
3
Keywords:
polyunsaturated fatty acids, health,
animals.
Ryc. 2.
 Struktura triacylogliceroli. R
1
,R
2
,R
3
 – kwasy tłuszczowe (takie same lub różne) w pozycjach sn-1, sn-2, sn-3
karboksylową (COOH). W  ich budowie
można więc wyróżnić dwie grupy, które
znajdują się na końcach łańcucha, z jednej
strony jest to grupa metylowa -CH
3
, z dru-
giej grupa karboksylowa -COOH. Pozycje
podstawnika bądź występowanie wiązania
podwójnego w łańcuchu można podawać,
licząc węgle zarówno od jednej, jak i dru-
giej strony i stąd wyróżniamy n lub czasami
nazywany ω-koniec (przy grupie CH
3
) albo
Δ-koniec (przy grupie COOH) łańcucha wę-
glowego (
ryc. 3
). Zgodnie z obecnie obowią-
zującą nomenklaturą przyjmuje się liczenie
od n-końca. Chociaż liczba atomów węgla
w łańcuchu kwasów tłuszczowych może być
bardzo zróżnicowana (od 4 do 80), to po-
wszechnie występujące w żywności kwasy
tłuszczowe zawierają od 14 do 24 atomów
węgla. Kwasy tłuszczowe występujące u ssa-
ków mają zwykle parzystą liczbę atomów
węgla w łańcuchu (do 24). Kwasy o nieparzy-
stej liczbie atomów węgla występują w nie-
wielkich ilościach przede wszystkim u zwie-
rząt o intensywnych procesach fermentacji
w przewodzie pokarmowym. Kwasy o krót-
kim łańcuchu, takie jak kwas propionowy
O
ω
(
n
)
6
1
HO
1
9
12
O
ω
(
n
)
9
6
3
1
HO
1
α
9
12
15
18
∆–koniec
n–(lub ω) koniec
Ryc. 3.
 Struktura kwasów tłuszczowych
(3 atomy węgla) czy masłowy (butylowy – 4
atomy węgla) powstają podczas fermentacji
polisacharydów w jelicie grubym. Kwas bu-
tylowy wzbudza obecnie coraz szersze zain-
teresowanie ze względu na rolę jaką odgry-
wa w zabezpieczaniu przed chorobami jelita
grubego. Kwasy o krótkim łańcuchu węglo-
wym często nazywane są lotnymi kwasami
tłuszczowymi. Kwasy tłuszczowe zawierają-
ce od 14 do 18 atomów węgla nazywane są
długołańcuchowymi kwasami tłuszczowy-
mi, a kwasy 20-węglowe i powyżej – kwa-
sami bardzodługołańcuchowymi.
Atomy węgla w  łańcuchach kwasów
tłuszczowych mogą być połączone wiąza-
niami pojedynczymi i wówczas są to kwasy
tłuszczowe nasycone (saturated fatty acids
– SFA). Jeżeli w łańcuchu węglowym po-
między atomami węgla występuje jedno lub
więcej wiązań podwójnych, to są to kwasy
nienasycone, przy czym, jeżeli w cząsteczce
jest tylko jedno wiązanie podwójne, są to
kwasy tłuszczowe mononienasycone (mo-
nounsaturated fatty acids – MUFA). Jeżeli
w łańcuchu znajduje się więcej niż jedno
wiązanie podwójne, wówczas są to kwasy
750
Życie Weterynaryjne • 2010 • 85(9)
Prace poglądowe
wielonienasycone (polyunsaturated fatty
acids – PUFA).
Wiązania podwójne w łańcuchach kwa-
sów tłuszczowych wpływają dodatkowo
na występowanie izomerii przestrzennej
cis

trans
(
ryc. 4
). W organizmach żywych
i  żywności występują przede wszystkim
izomery
cis
, tzn. podstawniki znajdują-
ce się przy różnych węglach połączonych
wiązaniem podwójnym znajdują się po jed-
nej stronie wiązania. W izomerach
trans
podstawniki występują po dwóch stronach
wiązania podwójnego. Położenie kilku wią-
zań podwójnych w  łańcuchu węglowym
względem siebie może być również zróż-
nicowane. Wiązania podwójne rozdzielo-
ne od siebie dwoma wiązaniami pojedyn-
czymi określamy jako wiązania podwójne
izolowane. Taki układ wiązań występuje
najczęściej. Dwa wiązania podwójne od-
dzielone od siebie jednym wiązaniem po-
jedynczym to układ wiązań sprzężonych
(skoniugowanych;
ryc. 5
), a leżące przy jed-
nym węglu to układ skumulowany. W orga-
nizmach człowieka i innych ssaków wystę-
pują kwasy nienasycone zawierające od 1
do 6 wiązań podwójnych, przy czym, szcze-
gólnie u  zwierząt przeżuwających, mogą
występować kwasy tłuszczowe zawierają-
ce wiązania sprzężone; kwasy te dodatko-
wo mogą przyjmować konigurację
trans
.
Położenie wiązania podwójnego w łań-
cuchu węglowym wyznacza tzw. serie (ro-
dziny) kwasów tłuszczowych i klasyikuje
je jako kwasy tłuszczowe n-3, n-6, n-7, n-9,
co oznacza, że pierwsze wiązanie podwójne
znajduje się przy 3 lub 6 itd. węglu łańcu-
cha, licząc od n-końca, czyli grupy –CH
3
.
Dlatego oprócz nazw zwyczajowych, które
ciągle funkcjonują, obecnie stosuje się bar-
dzo precyzyjny zapis metodą cyfrowo-lite-
rową. Sposób odczytywania takiego zapi-
su, np. kwasu linolenowgo (ALA) –
C18:3
n-3 jest następujący: C – atom węgla (czę-
sto tę literę się opuszcza), liczba 18 wska-
zuje liczbę atomów węgla w łańcuchu, cy-
fra 3 po dwukropku (bez spacji) mówi ile
wiązań podwójnych występuje w łańcuchu
(można powiedzieć, że kwas ten jest trie-
nem, bo ma trzy wiązania podwójne), po
spacji litera n (lub ω) i cyfra 3 informuje,
że pierwsze wiązanie podwójne występu-
je między węglem 3 i 4. Z takiego zapisu
można również wnioskować, że każde na-
stępne wiązanie podwójne w tym łańcuchu
jest izolowane, tzn., że jest rozdzielone co
najmniej dwoma wiązaniami pojedynczy-
mi. Kwas ten należy więc do rodziny n-3
(lub ω-3). Przez rodzinę kwasów tłuszczo-
wych rozumie się wszystkie kwasy tłusz-
czowe, w których łańcuchu pierwsze po-
dwójne wiązanie będzie występować przy
tym samym węglu. Kwasy tłuszczowe w ob-
rębie jednej rodziny różnić się będą długo-
ścią łańcucha węglowego oraz liczbą wią-
zań podwójnych, które będą rozdzielone
O
OH
cis– kwas oleinowy; mononienasycony;
cis– C18:1 n-9.
O
OH
trans– kwas elaidynowy; mononienasycony;
trans– C18:1 n-9.
Ryc. 4.
 Koniguracja cis i trans kwasu C18:1 n-9
O
HO
Ryc. 5.
 Sprzężony dien kwasu linolowego (LA)
dwoma wiązaniami pojedynczymi. Pierw-
szy kwas z określonej rodziny, który jest
prekursorem w syntezie następnych kwa-
sów tej rodziny, nazywa się kwasem macie-
rzystym. Stwierdzono, że wielonienasyco-
ne kwasy tłuszczowe w organizmach ssa-
ków należą do czterech rodzin: n-3 i n-6
oraz n-9 i n-7. Wszystkie wielonienasyco-
ne kwasy z rodzin n-7 i n-9 mogą być syn-
tetyzowane przez organizmy ssaków, nato-
miast kwasy z rodzin n-3 i n-6 są to kwasy
egzogenne i przynajmniej ich formy macie-
rzyste muszą być dostarczone z pokarmem
(przez łożysko, z mlekiem matki lub jako
składnik diety dla osobników dorosłych).
Dostarczone z pożywieniem kwasy macie-
rzyste tych rodzin: linolowy (LA) i linole-
nowy (ALA) ulegają w organizmie prze-
budowie, w wyniku której następuje wy-
dłużenie łańcucha węglowego (elongacja)
oraz wprowadzenie dodatkowych wiązań
podwójnych (desaturacja) (
ryc. 6
). W  ten
sposób w obrębie każdej z rodzin powstają
kwasy dwudziestowęglowe (eikozaenowe)
oraz dwudziestodwuwęglowy (dokozahek-
saenowy) kwas n-3. Trzeba również zazna-
czyć, że chociaż w metabolizmie kwasów
obu rodzin uczestniczą te same enzymy, to
jednak przechodzenie kwasów jednej ro-
dziny w drugą jest niemożliwe.
Wykazano wówczas, że szczury otrzymu-
jące dietę bez tłuszczu gorzej przyrasta-
ły, miały wyraźne zmiany skórne, z utratą
owłosienia włącznie, i w końcu padały. Au-
torzy tych prac wskazywali, że spowodowa-
ne jest to nieobecnością w diecie kwasów
LA i ALA. Uznano więc, że kwasy te są nie-
zbędnymi składnikami diety dla szczurów
(essential fatty acids – EFA). W następnych
latach stwierdzono, że niezbędność tych
kwasów w diecie dotyczy również człowieka
i pozostałych ssaków, chociaż coraz częściej
zaczęto podkreślać, że EFA to nie tylko LA
i ALA, ale również inne wielonienasycone
kwasy tłuszczowe, których niedobory ob-
jawiają się zakłóceniem wzrostu, funkcjo-
nowania układu oddechowego, dermatoza-
mi, nasileniem metabolizmu energetyczne-
go i uszkodzeniem nerek (3). Z kolei prof.
Światosław Ziemlański z Instytutu Żywno-
ści i Żywienia w Warszawie zaproponował
precyzyjny termin w języku polskim:
nie-
zbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
(
NNKT
), który obejmuje w całości zagad-
nienie konieczności stosowania wielonie-
nasyconych kwasów tłuszczowych w die-
cie człowieka i zwierząt.
Ponowne zainteresowanie tłuszczem
gwałtownie wzrosło na przełomie XX i XXI
wieku, kiedy okazało się, że długołańcu-
chowe wielonienasycone kwasy tłuszczo-
we uczestniczą w wielu procesach regu-
lacyjnych na poziomie komórek, tkanek
i całego organizmu. Największe zaintere-
sowanie dotyczy sygnałowej roli metabo-
litów NNKT i ich pochodnych, zwłaszcza
tych, które dotyczą procesów zapalnych.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Znaczenie biologiczne kwasów
tłuszczowych nienasyconych rodzin n-3
i n-6
Początkowe badania dotyczące roli kwasów
tłuszczowych w żywych organizmach pro-
wadzone były na początku XX wieku (1, 2).
Życie Weterynaryjne • 2010 • 85(9)
751
 Prace poglądowe
kwasy rodziny n-6 kwasy rodziny n-3
linolowy (LA; C18:2n-6) α-linolenowy (ALA; C18:3n-3)
chroni organizm człowieka przed rozwo-
jem zmian aterogennych (dieta śródziem-
nomorska). A zatem, kiedy ocenia się rolę
kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdro-
wia ludzi i zwierząt, należy brać pod uwa-
gę rodzaj spożywanego tłuszczu.
Tłuszcze w pokarmach występują głów-
nie w formie triacylogliceroli, które w żo-
łądku i w  jelicie cienkim podlegają hy-
drolizie pod wpływem lipaz żołądkowej
i trzustkowej. W wyniku tej reakcji powsta-
ją częściowo monoacyloglicerole i diacylo-
glicerole oraz uwalniają się kwasy tłuszczo-
we (14, 31). Kwasy tłuszczowe długołań-
cuchowe łączą się ze specjalnym białkiem
(LBP), które ułatwia ich wchłanianie do
limfy. Wchłanianie poszczególnych kwa-
sów tłuszczowych jest zależne od pozycji
jaką zajmują w  cząsteczkach triacylogli-
ceroli. Nasycone kwasy tłuszczowe znaj-
dujące się w pozycjach sn-1 i sn-3 są sła-
bo wchłaniane (36). Uwalnianie wolnych
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
z zapasów tłuszczu jest również zróżnico-
wane i układa się w następującym porząd-
ku: EPA>AA<ALA<DHA<LA (37).
6
desaturaza
γ-linolenowy (C18:3n-6)
stearydynowy (C18:4n-3)
dihomo-γ-linolenowy (C20:3n-6)
(C20:4n-3)
(DGLA)
elongaza
5
desaturaza
arachidonowy (C20:4n-6)
(AA)
e
ikozapentaenowy (C20:5n-3)
uwolnione z fosfolipidów
pod wpływem PLA
2
dokozapentaenowy (C22:5n-3)
elongaza
7
– elongaza
COX-1,2
6
desaturaza
5,12-LOX
C24:5 n-3
6
– desaturaza
eikozanoidy
(prostaglandyny, tromboksany, leukotrieny
– czynniki prozapalne i/lub przeciwzapalne)
C24:6 n-3
β – oksydacja
dokozaheksaenowy (C22:6n-3)
(DHA)
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe
rodziny n-3
Ryc. 6.
 Synteza wielonienasyconych kwasów długołańcuchowych z ich prekursorów – kwasów linolowego 
(LA) i  
α
-linolenowego (ALA). Kwasy DGLA, AA, EPA, DHA są bardzo ważne w utrzymaniu integralności błon 
komórkowych, są prekursorami dla serii związków o charakterze pro- lub przeciwzapalnym. DHA jest konieczny 
do prawidłowego rozwoju mózgu oraz siatkówki oka u płodów i noworodków. Na czerwono zaznaczono 
alternatywną drogę syntezy DHA
Macierzystą formą tej rodziny kwasów jest
kwas linolenowy (ALA; 18:3 n-3), a bio-
aktywnymi formami jest kwas eikozapen-
taenowy (EPA; 20:5 n-3) oraz kwas doko-
zaheksaenowy (DHA; 22:6 n-3) oraz ich
pochodne – eikozanoidy powstałe z EPA
i dokozanoidy z DHA. Ważnym kwasem
tej rodziny okazuje się również kwas ste-
arydynowy (STA; 18:4 n-3).
Najbogatszym i łatwo dostępnym źró-
dłem
kwasu linolenowego
– ALA są oleje
z nasion roślin oleistych, przede wszyst-
kim z lnu (ok. 53%), rzepaku (ok. 9%) i soi
(ok. 7%) (38). Wchłanianie ALA u czło-
wieka wyznaczone metodą znaczonego
13
C wynosi około 96%, ale konwersja do
EPA i DHA jest niska. Burdge i wsp. (39)
podawali pacjentom-mężczyznom kwas
linolenowy znakowany stabilnym izoto-
pem
13
C i wykazali, że tylko 8 i ≤0,5% od-
najdywano odpowiednio w EPA i DHA.
W  podobnym doświadczeniu na kobie-
tach w  okresie rozrodczym stwierdzo-
no, że przemiana kwasu linolenowego do
EPA i DHA była wyższa niż u mężczyzn
i wynosiło 21 i 9% odpowiednio dla EPA
i DHA (40). Inaczej rzecz się ma u gryzo-
ni, u których synteza EPA i DHA z kwa-
su linolenowego jest kilkakrotnie bardziej
wydajna niż u człowieka i innych ssaków
(41, 28). Ponieważ ukazuje się coraz wię-
cej prac wskazujących na niewielki udział
ALA w syntezie EPA i DHA, to uzasad-
nione zaczyna być pytanie, czy wszystkie
kwasy n-3 powinno traktować się łącz-
nie (28, 42).
są bowiem substratami w syntezie eikoza-
noidów – biologicznie aktywnych substan-
cji o charakterze hormonów tkankowych.
Wśród eikozanoidów można wyróżnić pro-
staglandyny, prostacykliny, tromboksany,
leukotrieny i lipoksyny. Związki te powsta-
ją przy udziale enzymów: lipoksygenaz lub
cyklooksygenaz i w zależności od substra-
tu mogą tworzyć eikozanoidy cykliczne,
monoenowe, dienowe lub trienowe. Eiko-
zanoidy oddziałują na czynność wielu tka-
nek i narządów, przy czym szczególną rolę
spełniają w regulowaniu czynności układu
sercowo-naczyniowego. Prostacykliny wy-
wierają silny wpływ na rozszerzenie naczyń
wieńcowych i zwiększenie siły skurczu mię-
śnia sercowego. Tromboksany wpływają na
agregację płytek krwi, a tym samym na po-
wstawanie zakrzepów naczyniowych (4).
Znaczenie NNKT w medycynie wetery-
naryjnej zostało omówione po raz pierw-
szy w  1995  r. przez White (5). Również
w Katedrze Nauk Fizjologicznych SGGW
prowadzone są prace nad wpływem kwa-
sów tłuszczowych na zdrowie zwierząt
(6, 7). Podawanie w diecie kwasów tłusz-
czowych wiąże się nie tylko ze zdrowiem
zwierząt, ale również z uzyskaniem pro-
duktów pochodzenia zwierzęcego wzbo-
gaconych w NNKT i przeznaczonych dla
człowieka (8, 9). O ogromnym zaintereso-
waniu NNKT może świadczyć liczba prac
oryginalnych i przeglądowych, która na-
rasta wprost lawinowo (10, 11, 12, 13, 14,
15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26,
27,28, 29, 30, 31, 32, 33). Ten wzrost zain-
teresowania łączy się również z rozwojem
nowoczesnych metod analitycznych bio-
aktywnych kwasów tłuszczowych (34, 35).
Prace dotyczące roli tłuszczu w utrzy-
maniu zdrowia ludzi i  zwierząt dotyczą
nie tylko kwasów wielonienasyconych, ale
również jednonienasyconych i nasyconych.
Z  prac tych wynika, że nasycone kwasy
tłuszczowe, zwłaszcza kwasy: palmityno-
wy (16:0), mirystynowy (14:0) i  laurowy
(12:0), a w mniejszym stopniu stearynowy
(18:0) podwyższają stężenie cholesterolu
w lipoproteinach o niskiej gęstości (LDL-
cholesterol). Nasycone kwasy tłuszczowe
mogą być również czynnikiem sprzyjają-
cym rozwojowi niektórych nowotworów
zarówno u ludzi, jak i innych ssaków. Dla-
tego niektórzy autorzy zalecają, aby dzien-
ne spożycie nasyconych kwasów tłuszczo-
wych u  człowieka nie przekraczało 10%
pobranej energii. Podobne, niekorzystne
działanie wykazują także niektóre
trans
kwasy, powstające w wyniku utwardzania
wielonienasyconych tłuszczów roślinnych
(36). Z kolei wiele badań przeprowadzo-
nych na ludziach wskazuje, że jednonie-
nasycony kwas olejowy (18:1 n-9) wystę-
pujący w  znaczących ilościach w  oliwie
752
Życie Weterynaryjne • 2010 • 85(9)
(GLA)
(STA)
(EPA)
Prace poglądowe
Kwas stearydynowy
(STA; 18:4 n-3)
występuje między innymi w oleju z ogó-
recznika, wiesiołka, jeżówki i w  niektó-
rych roślinach tropikalnych. Olej z nasion
żmijowca (
Echium plantaginium
) zawie-
ra około 12% STA, natomiast w odmianie
uprawianej w Polsce (
Echium vulgare
L.)
stwierdzono około 10% tego kwasu (43).
Wydajność nasion z jednostki powierzch-
ni jest jednak niska i dlatego rozpoczęto
prace nad wyprodukowaniem soi transge-
nicznej, która wytwarzałaby kwasy steary-
dynowy i  γ-linolenowy (18:3 n-6; GLA).
W tym celu do genomu soi wprowadzo-
no gen Δ
6
desaturazy z ogórecznika (
Bora-
go oicinalis
L.), odpowiedzialny za synte-
zę tych kwasów. Olej pochodzący z takiej
transgenicznej soi z pokolenia T
1
zawie-
rał od 3,4 do 28,7% kwasu γ-linolenowego
i 4,2 do 28,7% kwasu stearydynowego (44,
45). Harris i wsp. (46) badali wpływ ole-
ju sojowego z soi genetycznie zmodyiko-
wanej (około 20% kwasu stearydynowego)
na wskaźniki sercowo-naczyniowe u pa-
cjentów-ochotników z  nadwagą. Ochot-
nicy z grupy doświadczalnej otrzymywali
przez 16 tygodni po 20 ml oleju sojowego
wzbogaconego w STA (3,7 g/d), zaś z grupy
kontrolnej taką samą ilość oleju sojowego
standardowego. Odkładanie się EPA w bło-
nach krwinek czerwonych z kwasu steary-
dynowego wyniosło 16,6%, zaś z kwasu li-
nolenowego tylko 0,1%. Doświadczenie to
wykazało, że enzym Δ
6
desaturaza u bada-
nych pacjentów był czynnikiem limitują-
cym sprawne wykorzystywanie ALA do
syntezy EPA. Również podawanie z  po-
karmem oleju z nasion żmijowca (
Echium
plantaginium
), który zawiera kwas STA,
zwiększa stężenie kwasu EPA w większym
stopniu, niż przy podawaniu kwasu ALA
(47). Podobne modyikacje prowadzi się
również na nasionach lnu, a  otrzymany
z  tych nasion olej zawiera również zna-
czące ilości kwasu STA (48).
Kwas stearydynowy jest z jednej strony
produktem przemian kwasu linolenowego,
a z drugiej substratem do syntezy długo-
łańcuchowych NNKT. Zatem dla ludzi lub
zwierząt, u których system enzymatyczny
jest upośledzony lub są uczuleni na prepa-
raty rybne zawierające EPA i DHA moż-
na podawać preparaty roślinne, takie jak
olej z ogórecznika lub z wiesiołka, które są
bogate w STA (49, 50, 51). Przeprowadzo-
ne badania toksykologiczne na szczurach,
którym podawano STA przez 28 lub 90 dni
w ilości 1, 5; 3; 4 g/kg masy ciała nie wyka-
zały ujemnego wpływu na zdrowie zwie-
rząt, w tym na ich rozród (52). Wielu au-
torów proponuje więc zwiększenie w die-
cie olejów roślinnych zawierających STA,
ponieważ według nich może być u ssaków
pełnowartościowym zamiennikiem dla
EPA, a przez to czynnikiem ograniczają-
cym rozwój chorób, w których występuje
proces zapalny (alergie, astma, choroby
naczyniowo-sercowe; 53, 46).
Źródłem
długołańcuchowych kwa-
sów n-3 – EPA i DHA
są ryby oraz oleje
z nich wytwarzane, a ostatnio coraz czę-
ściej hodowlane algi morskie. Najwięcej
EPA i DHA zawierają łososie i szproty. Wy-
konano również pierwsze próby podawa-
nia ludziom oleju z kryla, który różni się
od oleju z ryb tym, że obecne w nim kwa-
sy tłuszczowe znajdują się przede wszyst-
kim w fosfolipidach, a nie jak w oleju z ryb
w triacyloglicerolach (54).
Dobrym źródłem n-3 NNKT dla ludzi
może być również tzw. żywność funkcjo-
nalna, czyli produkty, które wzbogaco-
ne w biologicznie aktywne składniki będą
wykazywać korzystne dla zdrowia działa-
nie. Do żywności takiej mogą należeć jaja
kur (kwasy NNKT gromadzą się w  żółt-
ku) i mięso tuczników żywionych karma-
mi zawierającymi kwasy wielonienasycone.
W Polsce dostępne są jaja kur żywionych
dietą zawierającą algi morskie. Źródłem
PUFA w  żywieniu zwierząt jest mączka
rybna (8, 55, 56).
Kwas eikozapentaenowy
(EPA; 20:5
n-3) oprócz tego, że jest substratem w syn-
tezie DHA, to jednak przede wszystkim
warunkuje prawidłową syntezę eikozano-
idów, które wykazują słabsze działanie pro-
zapalne lub/i przeciwzapalne niż powsta-
łe z kwasów rodziny n-6.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA
.
22:6
n-3) w  największych stężeniach wystę-
puje w  fosfolipidach siatkówki (około
45% wszystkich lipidów) oraz w niektó-
rych obszarach mózgu (ok. 30%); szcze-
gólnie wysokie stężenie DHA stwierdzo-
no w obszarach w pobliżu synaps nerwo-
wych. U ssaków dużo DHA znajduje się
w mięśniu sercowym i w plemnikach (25,
27). Świadczy to o istotnej roli tego kwa-
su w prawidłowym funkcjonowaniu na-
rządów i komórek.
Sprecher (57) zaproponował dodat-
kową drogę syntezy DHA, która przebie-
ga poprzez elongację i desaturację kwasu
dokozapentaenowego w mikrosomach,
a następnie skracanie łańcucha węglowe-
go do DHA, które zachodzi w  peroksy-
somach (
ryc. 6
). Jak wynika z 
ryciny 6
, kwa-
sy ALA i LA w przemianach metabolicz-
nych współzawodniczą o te same enzymy,
stąd istotne jest, aby w pożywieniu zacho-
wany był odpowiedni stosunek ilościowy
tych kwasów, zwłaszcza że większe powi-
nowactwo do enzymów wykazują kwasy
n-3 niż n-6 (13).
Wiele publikacji dotyczy znaczenia
kwasów EPA i  DHA w  prawidłowym
rozwoju płodu. U  ssaków w  czasie cią-
ży, przede wszystkim w  trzecim tryme-
strze, ma miejsce największa retencja DHA
w  układzie nerwowym płodu. U  dzieci
również istotne są pierwsze dwa lata po
urodzeniu. U  płodów i  nowo narodzo-
nych dzieci przyspieszone gromadzenie
DHA w  ośrodkowym układzie nerwo-
wym jest dodatnio skorelowane z reten-
cją kwasu arachidonowego (AA, C20:4
n-6). U wcześniaków obserwuje się utrud-
nione gromadzenie DHA w mózgu i siat-
kówce (58). Chociaż w mleku matek kar-
miących nie stwierdza się zupełnego bra-
ku kwasu DHA, to jednak stężenie tego
kwasu jest w dużym stopniu zależne od
diety. Największe jest u kobiet spożywa-
jących dużo ryb, a  najmniejsze u wege-
tarianek. Dodatek AA oraz DHA do die-
ty u laktujących kobiet zwiększa stężenie
tych kwasów w mleku (59, 60).
Na podstawie wielu badań dotyczących
wpływu kwasów DHA i AA na rozwój pło-
dów i nowo narodzonych dzieci sugeruje
się więc wprowadzenie do diety ciężarnych
i  laktujących kobiet gotowych kwasów
DHA i AA (61, 62). W USA już od 2002 r.
rozpoczęto suplementację tymi kwasami
odżywek dla dzieci (61). Wiele organizacji
zajmujących się zdrowiem, m.in. amery-
kańska agencja rządowa – Food and Drug
Administration (FDA) w 2004 r. uznała,
że w dietach dla wszystkich ludzi powin-
ny znaleźć się długołańcuchowe kwasy
tłuszczowe z rodziny n-3 – EPA i DHA.
Nie wspominano tam jednak nic o kwasie
ALA – macierzystym kwasie tej rodziny
oraz kwasie STA, co spowodowało głosy
sprzeciwu (63). Wiele bowiem prac wska-
zuje na duży udział kwasu ALA w zapo-
bieganiu chorobom układu krążenia, a co
za tym idzie na włączenie tego kwasu do
diety ludzi (64). Te zalecenia FDA mogły
wynikać z badań przedstawionych wcze-
śniej, które wskazują na niewielki udział
kwasu ALA w  syntezie długołańcucho-
wych kwasów EPA i DHA. Według za-
leceń organizacji dietetycznych spoży-
cie długołańcuchowych NNKT powinno
wynosić przynajmniej 350 mg/dzień na
dorosłą osobę, chociaż niektórzy twier-
dzą, że powinno wynosić nie mniej niż
500 mg/dzień (56, 65). W czerwcu 2008 r.
w Baltimore (USA) odbyło się spotkanie,
na którym dyskutowano aktualny stan
wiedzy o znaczeniu DHA w żywieniu czło-
wieka. Artykuły z tego spotkania, uzupeł-
nione o wyniki dyskusji, zostały zamiesz-
czone w podwójnym numerze
Prostaglan-
din, Leukotriens and Essential Fatty Acids
(2009, 81, zeszyt 2/3).
Wyniki badań wskazujące na duże zna-
czenie DHA w rozwoju młodych organi-
zmów, a  później w  utrzymaniu zdrowia
osobników starszych, powinny skłonić le-
karzy weterynarii do większego zaintereso-
wania wielonienasyconymi kwasami tłusz-
czowymi. NNKT w diecie zwierząt towa-
rzyszących, jak i zwierząt gospodarskich
mogą przyczynić się bowiem do lepszego
utrzymaniu ich dobrostanu.
Życie Weterynaryjne • 2010 • 85(9)
753
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • diabelki.xlx.pl
  • Podobne
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Spojrzeliśmy na siebie szukając słów, które nie istniały.