Właściwości lecznicze owoców pigw1, ABC OGRÓD, ZIOŁA -LECZNICTWO
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Właściwości lecznicze owoców pigwyMiąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Pektyny to rodzaj błonnikarozpuszczalnego w wodzie. W jelitach tworzy on rodzaj przyjaznej dla zdrowiagalaretki, która wiąże i usuwa z organizmu wszelkie toksyny i metale ciężkie,zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów.REKLAMANa szczególną uwagę zasługują również obecne w owocach pigwy polifenole. Sąto związki, które charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą,czyli zdolnością "wymiatania" wolnych rodników, często będących przyczynąnowotworów. Zawartość polifenoli w wybranych odmianach pigwy może byćnawet o połowę wyższa niż w niektórych odmianach polskich jabłek (najwięcejkoncentruje się ich w skórce, dlatego warto wykorzystywać w kuchni całeowoce).Przeciwutleniacze mają również działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne,co wpływa leczniczo na podrażnienia skóry i infekcje górnych drógoddechowych.Inne ważne składniki to mikroelementy – owoc pigwy zawiera aż 17 związkówtego typu, najważniejsze to: żelazo, potas, miedź. Niestety, owoce cydonii sąubogie w witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) i karotenoidy.Jednak, dla odmiany są źródłem niemal wszystkich aminokwasów, zeszczególnym uwzględnieniem kwasu asparginowego, cysteiny, glicyny czyalaniny.Zastosowanie kulinarne owoców pigwyCydonia jest niedużym krzewem lub niskim drzewem, którego złotożółte owoceswoim kształtem przypominają gruszki lub jabłka. W stanie surowym owocepigwy nie nadają się do jedzenia – ich miąższ jest twardy, a smak cierpki.Jednakże są bardzo aromatyczne (zapach przypomina owoce tropikalne), więcchętnie wykorzystuje się je w przetwórstwie.Obecność pektyn pozwala na użycie owoców pigwy do żelowania rozmaitychprzetworów. Bardzo smaczne wychodzą z nich galaretki, dżemy i marmolady.Wielu dodaje je również do dań mięsnych, gdzie olejek lotny z miąższu i skórekpigwy nadaje daniu szczególny charakter. Na rynku można spotkać ponadtonapoje z owoców pigwy: soki, nalewki, herbaty z dodatkiem suszu z owoców, coszczególnie spotyka się z uznaniem zwolenników żywności funkcjonalnej. Taksamo, jak np. jabłka i gruszki, owoce pigwy są skarbnicą związków biologicznieaktywnych, które nasz organizm traktuje jak lekarstwo.Przepis na zimową konfiturę z pigwy – idealna doherbatyJeśli mamy taką możliwość, spróbujmy przygotować w domu dowolnyprzetwór z owoców pigwy i przekonajmy się przynajmniej do jego walorówkulinarnych. Poniżej, na zachętę, prezentujemy słodki przepis na smacznąkonfiturę z pigwy – doskonały dodatek do zimowej herbaty.Składniki:1 kg dojrzałych owoców pigwy2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego1 szklanka wodyprzyprawy: cynamon, imbir.Wykonanie1. Myjemy owoce, kroimy w pół, wydrążamy nasiona i tniemy miąższ ostrym nożemna drobne ćwiartki.2. Tak przygotowany owoc wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki iszklankę wody.3. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem aż dozeszklenia owoców (trwa to około półtorej godziny).4. Po wyznaczonym czasie konfitura powinna być gotowa i można ją przelać dowyparzonych słoiczków. [ Pobierz całość w formacie PDF ] |