właściwości miodów, Antykwariat, zioła, Ziołolecznictwo---zioła, ziółka, Medycyna naturalna
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE MIODU Miód wielokwiatowy Wysokokaloryczny i lekkostrawny dodaje energii i wzmacnia cały organizm. Stosowany przy alergiach, katarze siennym, w chorobach serca i przeziębieniach. Miód akacjowy Zalecany diabetykom. Stosowany przy zaburzeniach trawienia oraz schorzeniach nerek i przewodu moczowego zapobiega tworzeniu kamieni nerkowych. Miód lipowy Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i uspokajająco. Stosowany w zapaleniu oskrzeli, grypie, kaszlu, gorączce oraz w stanach niepokoju i bezsenności. Miód gryczany Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek. Sprzyja tworzeniu się kostnicy po złamaniach. Miód wrzosowy Znajduje zastosowanie w leczeniu zapalenia gardła i błony śluzowej jamy ustnej zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia. Stosowany w leczeniu prostaty. Miód spadziowy Wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną i większe wartości odżywcze niż miody nektarowe (większa zawartość składników mineralnych i inhibiny). Stosowany w anemiach, gruźlicy, chorobach krążenia, zaparciach; miód ze spadzi iglastej także w nieżytach górnych dróg oddechowych. Miód nektarowo- spadziowy Łączy delikatny smak miodów nektarowych i zwiększoną aktywność antybiotyczną spadziowych. Stosowany w zaburzeniach trawienia, przeziębieniach. Zmniejsza szkodliwe działanie używek (kawy, herbaty, alkoholu). Ma zdolność blokowania ołowiu. „Dobrze jest, gdy lekarstwo jest pokarmem a pokarm lekarstwem” /Hipokrates / [ Pobierz całość w formacie PDF ] |