X


Wójcik Piotr Bilik Krzysztof - ...

Wójcik Piotr Bilik Krzysztof - Chów bydła mięsnego metodami ekologicznymi, Gospodarka ekonomia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
ODDZIA£ W RADOMIU
doc. dr hab. Piotr Wójcik
doc. dr hab. Krzysztof Bilik
CHÓW BYD£A MIÊSNEGO
METODAMI EKOLOGICZNYM
Radom 2007
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
1
 Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddzia³ w Radomiu
26-600 Radom, ul. Chorzowska 16/18
www.cdr.gov.pl/radom
www.odr.net.pl/rolnictwo_ekologiczne
e-mail: radom@cdr.gov.pl
Autorzy doc. dr hab. Piotr Wójcik
doc. dr hab. Krzysztof Bilik
Instytut Zootechniki, Pañstwowy Instytut Badawczy
Podziêkowanie dla Mazowieckiego Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierz¹t
za udostêpnienie zdjêæ umieszczonych wewn¹trz publikacji
Projekt ok³adki: Danuta Guellard
@ Copyright by Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Oddzia³ w Radomiu 2007
ISBN 978-83-60185-40-7
Druk: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddzia³ w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, tel. 048 365 69 00
Nak³ad: 800 egz.
2
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
 Spis treci
I. Charakterystyka ras byd³a miêsnego przydatnych w chowie ekoogicznym .......... 4
1. Charakterystyka u¿ytkowanych ras byd³a miêsnego .................................... 4
2. Mniej popularne w Polsce rasy byd³a miêsnego ......................................... 14
3. Zasady chowu zwierz¹t w gospodarstwie ekologicznym ............................ 15
4. Propozycje ras wchodz¹cych do programu chowu ekologicznego ............. 15
5. Tworzenie stad byd³a miêsnego .................................................................. 16
6. Cykl produkcyjny byd³a miêsnego .............................................................. 20
7. Przydatnoæ ró¿nych ras byd³a do krzy¿owania towarowego ..................... 21
8. Podsumowanie ............................................................................................. 27
II. ¯ywienie byd³a miêsnego .................................................................................... 28
1. Wymagania pokarmowe krów mamek w okresie ci¹¿y .............................. 28
2. Wymagania pokarmowe krów mamek w okresie rozrodu i karmienia ciel¹t .... 29
3. Zasady ¿ywienia krów mamek i przyk³adowe dawki pokarmowe .............. 29
4. Profilaktyka zdrowotna stada ..................................................................... 30
5. Zasady ¿ywienia i uk³adania dawek pokarmowych dla m³odego
byd³a opasowego wed³ug norm IZ-INRA .................................................. 31
III. ¯ywienie m³odego byd³a miêsnego (krów mamek z cielêtami i opasanych
buhajków) wed³ug zaleceñ ekologicznych ........................................................... 33
1. Uwarunkowania ¿ywieniowe ....................................................................... 33
2. Pasze stosowane w ekologicznym ¿ywieniu opasanego byd³a ................... 34
3. Sposób bilansowania dawki pokarmowej dla opasanego byd³a .................. 35
4. Przyk³adowe dawki pokarmowe dla opasów i krów - mamek ras miêsnych ..... 36
Literatura ................................................................................................................... 39
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
3
I. CHARAKTERYSTYKA RAS BYD£A
MIÊSNEGO PRZYDATNYCH W CHOWIE
EKOLOGICZNYM
W ostatnich latach obserwujemy ponowne zainteresowanie hodowl¹ byd³a
miêsnego nie tylko w czystoci rasy, ale tak¿e mieszañcami ras miêsnych. Nowi hodow-
cy coraz czêciej zdaj¹ sobie sprawê, ¿e wybór rasy byd³a, któr¹ pragn¹ hodowaæ, lub
wykorzystywaæ do krzy¿owania z utrzymywan¹ rasa mleczn¹ nie jest kwestia przypadku,
ale uwarunkowane jest czynnikami rodowiska, ¿ywieniowymi, przyjêtym systemem cho-
wu czy kierunkiem produkcji. Ostatni czynnik jest z pewnoci¹ g³ównym wskanikiem
wyboru, poniewa¿ produkcja ¿ywca wo³owego jak sugerowa³ prof. Dobicki powinna opie-
raæ siê o krzy¿owanie towarowe z wykorzystaniem ja³ówek mieszañców, co mo¿e za-
pewniæ 20-30% wy¿szy poziom produkcji wo³owiny. Ogólnie ujmuj¹c taki system chowu
byd³a miêsnego zak³ada wykorzystanie krzy¿owania dwu- i trójrasowego w celu tworze-
nia stad byd³a miêsnego w oparciu o byd³o mleczne, odchów ciel¹t przy matkach do oko-
³o 6-7 miesiêcy, ¿ywienie byd³a bez u¿ycia pasz treciwych a oparte g³ównie o pastwisko,
sezonowoæ krycia i co decyduje o kosztach produkcji niskie nak³ady na budynki i utrzy-
manie zwierz¹t. W Polsce od wielu lat miêso wo³owe pozyskuje siê ze stad byd³a mlecz-
nego g³ównie czarno-bia³ego. Byd³o to wyniku konsekwentnego doskonalenia w oparciu
o krzy¿owanie z ras¹ holsztyñsko-fryzyjsk¹ doprowadzi³o do wzrostu wydajnoci mlecz-
nej, ale jednoczenie do pogorszenia siê wydajnoci rzenej, udzia³u miêsa w tuszy czy
wysklepienia miêni. Wydajnoæ rzena takiego byd³a nie przekracza 53%. St¹d koniecz-
ne jest konsekwentne krzy¿owanie ja³ówek nie przeznaczonych do reprodukcji z buhaja-
mi miêsnymi w celu uzyskania mieszañców.
1. Charakterystyka u¿ytkowanych ras byd³a miêsnego
Aberden Angus
Wczenie dojrzewaj¹ca rasa byd³a miêsnego. Kraj pochodzenia to Szkocja.
Byd³o charakteryzuje siê niskim kalibrem do 140 cm, o szeroki i g³êbokim tu³owiu
w kszta³cie prostok¹ta. Cech¹ charakterystyczn¹ tej rasy jest oprócz umaszczenia
(kolor czarny lub czerwony) tak¿e bezro¿noæ oraz ³agodny temperament. Byd³o o bar-
dzo dobrym umiênieniu, szybko rosn¹ce o g³owie ma³ej, g³êbokiej klatce piersiowej.
Doros³e osobniki osi¹gaj¹ masê cia³a do 1000 kg a krowy do 600 kg. Pierwsze wycie-
lenia nastêpuj¹ w 27 miesi¹cu ¿ycia. Cielêta rodz¹ siê redniej wielkoci o wadze do
35 kg i co najwa¿niejsze w wiêkszoci porody s¹ ³atwe. Odsetek trudnych porodów
jak wykaza³y badania wynosi nie wiêcej ni¿ 4% i wystêpowa³, gdy¿ cielêta przekra-
cza³y masê cia³a przy porodzie 40 kg. Cielêta charakteryzuj¹ siê du¿¹ prze¿ywalno-
ci¹. Byd³o tej rasy odznacza siê ma³¹ wybrednoci¹ je¿eli chodzi o pasze, bardzo
4
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
dobrze wykorzystuje pasze objêtociowe tym samym rasa ta jest doskona³a do eks-
tensywnych i pó³intensywnych warunków utrzymania. rednie przyrosty masy cia³a
wynosz¹ rednio od 900 do 1000 gram. Bardzo dobrze aklimatyzuje siê w trudnych
warunkach klimatycznych. Krowy mamki charakteryzuj¹ siê wysokim instynktem ma-
cierzyñstwa i troski o potomstwo, co jest cech¹ bardzo wa¿n¹ w systemie pastwisko-
wego utrzymania byd³a. Wydajnoæ rzena opasów 60-70%. Miêso dobrej jakoci,
jednak du¿a sk³onnoæ do szybkiego zapasania siê. Charakteryzuje siê soczystoci¹,
drobnow³óknistoci¹ i wyran¹ marmurkowatoci¹.
Rasa nie przeznaczona do krzy-
¿owania towarowego, ale do
produkcji ciel¹t miêsnych kierowanych póniej do inten-
sywnego opasu
. Rasa przekazuje potomstwu wysok¹ wydajnoæ rzen¹, dobre wy-
korzystanie pasz objêtociowych, przydatnoæ do ekstensywnego opasu opartego
o pastwisko. Do cech negatywnych zaliczamy ma³¹ wyrostowoæ, wiêksze zu¿ycie
paszy na 1 kg przyrostu masy cia³a.
Fot. 1. Mazowieckie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierz¹t Zak³ad Brzecie
Fot. 2. PZPBM
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
5
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • diabelki.xlx.pl
  • Podobne
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Spojrzeliśmy na siebie szukając słów, które nie istniały.

    Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.