W-Z(1), Przepisy kulinarne, Ciasta,ciasteczka,desery
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
W-Z Składniki: ciasto:, 25 dag (1 1/4 szklanki) mąki, 13 dag margaryny, 10 dag (5 łyżek) cukru, 1/2 słoika dżemu, 2 jaja, 12 łyżek mleka, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, tłuszcz i tarta bułka do formy; krem: 25 dag margaryny, 20 dag (1 szklanka) cukru pudru, 1 szklanka gęstej śmietany; polewa: 5 dag margaryny, 2 łyżki mleka, 12 dag (1/2 szklanki) cukru pudru, 2 łyżki kakao. Margarynę utrzeć, dodając cukier i jaja. Następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki, dokładnie ucierając. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 30 min. Przygotować krem: Margarynę utrzeć, dodając cukier puder. Powoli dolewać śmietanę ciągle ucierając, aż do uzyskania puszystego kremu. Przygotować polewę: Margarynę rozpuścić w garnku, dodać mleko, cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i zagotować. Polewę przestudzić. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części, przełożyć kremem, polać polewą, a następnie udekorować przy pomocy szprycy resztą kremu. [ Pobierz całość w formacie PDF ] |