W10WOSiR(1), Chemia organiczna
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Aminy Aminy – organiczne pochodne amoniaku. Wykazują właściwości zasadowe i nukleofilowy charakter z uwagi na obecność atomu azotu posiadającego wolną parę elektronową Występowanie w przyrodzie – trimetyloamina – odpowiedzialna za charakterystyczny zapach ryb Nazewnictwo amin Rzędowość amin -zależna jest od liczby podstawników organicznych połączonych z atomem azotu Klasyfikacja amin Aminy alifatyczne – posiadają podstawnik alkilowy Aminy aromatyczne – posiadają podstawnik arylowy Nazewnictwo amin pierwszorzędowych Kilka sposobów nazewnictwa 1. Dołączenie przyrostka – amina do nazwy podstawnika alkilowego 2. Dołączenie przyrostka - amina do nazwy związku macierzystego oddzielając oba człony literą „o” 3. Potraktowanie grupy aminowej jako podstawnik aminowy w przypadku, gdy w związku wystepują inne grupy funkcyjne Nazewnictwo amin cd. Nazwy symetrycznych amin drugo- i trzeciorzędowych tworzy się poprzez dodanie przedrostka di- lub tri- do grupy alkilowej Niesymetrycznie podstawione aminy drugo- i trzeciorzędowe określa się jako N - podstawione aminy pierwszorzędowe; za nazwę macierzystą wybiera się nazwę największej grupy alkilowej [ Pobierz całość w formacie PDF ] |