Węglowodany (cukry) - część ...

Węglowodany (cukry) - część C(1), Nauka, Chemia, Różne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Cz. XXVIII - c Węglowodany - cukry - sacharydy: disacharydy i polisacharydy
I.
Budowa i właściwości disacharydów
Wiązanie
glikozydowe
między monosacharydami powstaje z udziałem
dwóch
grup hydroksylowych
pochodzących z dwóch różnych cząsteczek cukrów
prostych. Grupy hydroksylowe nie są równocenne w przypadku form
pierścieniowych cukrów prostych, atom wodoru w grupie -OH glikozydowej jest
bardziej labilny (reaktywniejszy) niż w pozostałych grupach -OH. W powstawaniu
wiązania glikozydowego
zawsze bierze udział
jedna glikozydowa grupa -OH
jednego z cukrów prostych i
dowolna grupa -OH
(w tym również glikozydowa)
drugiej cząsteczki cukru prostego.
W przypadku, gdy
grupa -OH glikozydowa
w cząsteczce dwucukru zostanie
zachowana, to w określonych warunkach może przekształcić się w
grupę -CHO
i tym samym
dwucukier zachowuje właściwości cukru redukującego
.
1.
Dwucukier
sacharoza nie jest cukrem redukującym
, ponieważ w tworzeniu
wiązania
glikozydowego biorą udział dwie grupy glikozydowe -OH
, zarówno cząsteczki
α-
glukozy
i cząsteczki
β-fruktozy
.
6
CH
2
OH (α - glukopiranoza)
|
5
C
O
H | H
| H |
4
C
1
C
| OH H
|
β - fruktofuranoza
HO | |
O H
3
C
2
C +
O
| |
HO
6
CH
2
OH
H OH
|
|
-H
2
O
2
C
5
C
| OH H |
HOH
2
1
C | | H
3
C
4
C
| |
H OH
 6
CH
2
OH (reszta α - glukopiranozy)
|
5
C
O
H | H
| H |
4
C
1
C
| OH H
|
(reszta
β - fruktofuranozy)
HO | |
O
3
C
2
C
O
| |
6
CH
2
OH
H OH
|
2
C
5
C
| OH H |
HOH
2
1
C | | H
3
C
4
C
| |
H OH
sacharoza
W cząsteczce
α - glukopiranozy
glikozydowa grupa -OH jest na lokancie
1
, natomiast w
cząsteczce
β - fruktofuranozy
jest na lokancie
2
, stąd wiązanie
α, β -1, 2 - glikozydowe
.
2.
Dwucukier
laktoza jest cukrem redukującym
, ponieważ w tworzeniu wiązania
glikozydowego bierze udział jedna grupa glikozydowa -OH jednej cząsteczki
α - D-
glukozy i grupa -OH zwiana z lokantem 4 drugiej cząsteczki β - D galaktozy,
stąd jej glikozydowa grupa -OH może ulec przekształceniu w grupę -CHO i dać
pozytywną próbę Tollensa i Trommera.
6
CH
2
OH
|
5
C
O
H | H
| H |
4
C
1
C
OH H
|
| |
OH
3
C
2
C
| |
H OH
6
CH
2
OH
|
5
C
O
OH |
O
| H
|
4
C
1
C
| OH H |
H | | H
3
C
2
C
| |
H OH
   3.
Dwucukier
maltoza jest cukrem redukującym
, zbudowana jest z dwóch reszt
α - D - glukozy połączonych wiązaniem
α - 1,4 - glikozydowym.
Glikozydowa
grupa hydroksylowa w drugiej reszcie
α - D - glukozy jest wolna, to też cukier ten
da pozytywne reakcje Trommera i Tollenasa.
6
CH
2
OH
|
5
C
O
H | H
| H |
4
C
1
C
| OH H
|
HO | |
O
3
C
2
C
| |
H OH
H OH
|
|
3
C
2
C
H |
|
OH
| OH H
|
4
C
1
C
H |
| H
5
C
O
|
6
CH
2
OH
4.
Dwucukier
celobioza jest cukrem redukującym
, zbudowana jest z dwóch reszt
β - D - glukozy połączonych wiązaniem
β-1,4-glikozydowym.
Glikozydowa grupa
hydroksylowa w drugiej reszcie
β - D - glukozy jest wolna, to też cukier ten da
pozytywne reakcje Trommera i Tollenasa.
6
CH
2
OH
|
5
C O
H |
O
| H |
4
C
1
C
| OH H |
HO | |
H
3
C
2
C
| |
H OH
6
CH
2
OH
|
5
C O
H |
OH
| H
|
4
C
1
C
OH H |
| |
H
3
C
2
C
| |
H OH
     Zestawienie tabelaryczne dwucukrów
Dwucukier
Sacharoza
Laktoza
Maltoza
Celebioza
Reszty
monosacharydów
α-D-
glukopiranoza
+ β-D-frukto-
furanoza
β-D-
galaktopiranoza
+ α-D-gluko-
piranoza
α-D-
glukopiranoza
+ α -D-gluko-
piranoza
β-D-
glukopiranoza
+ β-D-gluko-
piranoza
Rodzaj wiązania α,β-1,2-
glikozydowe
β-1,4-
glikozydowe
α-1,4-
glikozydowe
wiązanie β-1,4
glikozydowe
Właściwości
Nieredukujący Redukujący Redukujący Redukujący
Występowanie i
inne właściwości
Ulega
hydrolizie w
obecności H
+
,
lub pod
wpływem
enzymu
inwertazy
(sacharozy),
występuje w
soku buraków
cukrowych,
trzciny
cukrowej,
owoców,
substancja
krystaliczna
bezbarwna,
słodka w
smaku, dobrze
rozpuszczalna
w wodzie
Cukier
mlekowy,
występuje w
mleku ssaków,
substancja
krystaliczna,
rozpuszczalna
w wodzie o
słodkim smaku
Jest
produktem
rozkładu -
hydrolizy
skrobi i
glikogenu oraz
w ziarniakach
kukurydzy i
jęczmienia,
substancja
stała,
krystaliczna,
rozpuszczalna
w wodzie.
Jest
produktem
hydrolizy
celulozy.
II.
Polisacharydy - skrobia, glikogen, celuloza
1.
Skrobia
-
homopolisacharyd
, zbudowany wyłącznie z reszt
α - D - glukozy
, skrobia
składa się z amylozy i amylopektyny:

Amyloza
- polisacharyd o spiralnie skręconym nierozgałęzionym łańcuchu
składających się z 300-600 reszt glukozowych połączonych wiązaniami
α-1,4-glikozydowymi
.

Amylopektyna
- polisacharyd rozgałęziony, rozgałęzienia występują średnio co 25
reszt, łańcuch główny i boczny są skręcone, zwiera ok. 2500 reszt glukozowych, w
łańcuchu głównym
i
bocznych
powiązane są wiązaniami
α-1,4-glikozydowymi
,
natomiast
w rozgałęzieniach
wiązaniem
α-1,6-glikozydowym
.

Ogrzewana skrobia nie ulega stopieniu, lecz częściowemu rozkładowi do dekstryn
(błyszcząca warstewka na skórce chleba).
 
Skrobia ulega hydrolizie w roztworze wodnym pod wpływem kationów
wodorowych lub enzymu amylazy (jest składnikiem śliny). Proces hydrolizy i
rozkładu jest powolny i przebiega etapami.

Wykrywanie skrobi - barwny kompleks fioletowo-niebieski amylozy z roztworem
jodu w jodku potasu
2.
Celuloza (błonnik) - homopolisacharyd,
zbudowany z reszt
β-D-glukozy
powiązanych wiązaniami
β-1,4-glikozydowymi
, łańcuchy są nierozgałęzione, ciasno
ułożone równolegle, pomiędzy łańcuchami występują liczne wiązania wodorowe.
Budowa taka uniemożliwia hydratację celulozy, jest ona wytrzymała mechanicznie,
nierozpuszczalna w wodzie. Ma postać białych elastycznych włókien, bez smaku i
zapachu. Rozpuszcza się w odczynniku Schweitzera {[Cu(NH
3
)
4
](OH)
2
}

w obecności kwasu
HCl i H
2
SO
4
w trakcie dłuższego gotowania ulega
hydrolizie
,
produktem pośrednim jest
celobioza
a końcowym
glukoza
.

Octan celulozy (acetyloceluloza)
- ester kwasu octowego i celulozy - bezbarwna,
przezroczysta, niepalna masa stosowana do produkcji sztucznego jedwabiu, błon
filmowych, folii, lakierów, farb, klejów,

Azotan(V) celulozy
(celuloid po dodaniu jako zmiękczacza kamfory) - tworzywo
palne, termoplastyczne,

Nitroceluloza
- bezdymny proch strzelniczy,

Pod wpływem stężonego NaOH powstaje sól alkalicelulozy, która w reakcji z
siarczkiem węgla (CS
2
) przechodzi w
wiskozę
- włókno.
3.
Glikogen - homopolisacharyd,
zbudowany z reszt
α-D-glukozy
, ma budowę silnie
rozgałęzionego łańcucha, reszty w
łańcuchu połączone
są wiązaniami
α-1,4-glikozydowymi
,
natomiast
w
rozgałęzieniach
wiązaniami
α-1,6-glikozydowymi
.

Pełni funkcje cukru zapasowego w organizmach zwierzęcych (wątroba i mięśnie),
ulega hydrolizie pod wpływem hormonu glukagon,

Glikogen można wykryć roztworem jodu w jodku potasu, powstaje
czerwonobrunatny kompleks jodu z glikogenem.
4.
Guma arabska
- heteropolisacharyd roślinny - jest mieszaniną arabinozy, ramnozy,
galaktozy i kwasu D-glukuronowgo, stosowana jako klej.
5.
Pektyny
- mieszanina roślinnych polisacharydów i ich pochodnych (kwas
galakturonowy i jego estry metylowe, arabinoza, galaktoza). Z dwucukrami są
stosowanie jako substancja żelująca.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • diabelki.xlx.pl
  • Podobne
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Spojrzeliśmy na siebie szukając słów, które nie istniały.