Węglowodany (cukry) - część ...

Węglowodany (cukry) - część B(1), Nauka, Chemia, Różne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Cz. XXVIII-b Węglowodany - cukry - sacharydy: właściwości
I.
Właściwości glukozy i fruktozy
1.
Właściwości fizyczne glukozy i fruktozy

Bezbarwne ciała krystaliczne o słodkim smaku, z tym że fruktoza jest dwukrotnie
słodsza od glukozy, ta z kolei mniej jest słodsza od sacharozy, glukoza i fruktoza
są bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, fruktoza dobrze rozpuszcza się w
alkoholach i eterze, natomiast glukoza trudno rozpuszcza się w alkoholu, jest
nierozpuszczalna w eterze,

Glukoza ogrzana do temperatury > 146
o
C ulega karmelizacji

Wodne roztwory tych cukrów mają odczyn obojętny,
2.
Właściwości chemiczne glukozy i fruktozy

Zarówno glukoza i fruktoza należą do cukrów redukujących, dających pozytywną
próbę
Tollenasa
i
Trommera
, w przypadku glukozy grupa aldehydowa utlenia się
do grupy karboksylowej i powstaje kwas
glukonowy
,

W przypadku fruktozy, która zwiera grupę ketonową pozytywne wyniki obu prób
można wyjaśnić w dwojaki sposób:
- w
środowisku zasadowym
cukry występują w
postaci liniowej
,
fruktoza
w tym
środowisku ulega przemianie
(izomeryzacji
) w wytworzeniem epimerów:
D - glukozy
i D - mannozy, cząsteczki te zwierają redukujące grupy aldehydowe,
stąd pozytywne w/w próby,
CHO CH
2
OH CHO
| | |
H - C - OH C = O HO - C - H
| | |
HO - C - H
OH
-
HO - C - H
OH
-
HO - C - H
| ↔ | ↔ |
H - C - OH H - C - OH H - C - OH
| | |
H - C - OH H - C - OH H - C - OH
| | |
CH
2
OH CH
2
OH CH
2
OH
D - glukoza D - fruktoza D - mannoza
- oprócz aldehydów właściwości redukujące posiadają α-hydroksyketony, czyli
cząsteczki chemiczne zawierające w cząsteczce ugrupowanie atomów:
H
|
- C - C -
|| |
O OH

Rozróżnienie glukozy od fruktozy
- odbarwianie wody bromowej wobec wodorowęglanu(IV) sodu przez
glukozę
, w tej reakcji brom pełni funkcję utleniacza
CHO
COOH
| |
H - C - OH H - C - OH
| |
HO - C - H +
Br
2
+
2NaHCO
3

HO - C - H +
2NaBr
+
2CO
2
+
H
2
O
| |
H - C - OH H - C - OH
| |
H - C - OH H - C - OH
| |
CH
2
OH CH
2
OH
glukoza kwas glukonowy

Cukry proste dają reakcje charakterystyczne dla alkoholi
polihydroksylowych,
wodorotlenkiem miedzi(II)
dają rozpuszczalny związek
kompleksowy barwy szafirowej
,

W procesie utlenienia glukozy rozcieńczony kwasem azotowym(V) powstaje
kwas glukarowy
-
hydroksykwas dibarboksylowy
(grupy karboksylowe
pwostają z grupy aldehydowej i na 6 lokancie).

Reakcje z kwasami karboksylowymi - powstają odpowiednie estry,

Glikozydowa grupa
-
OH
glukozy reaguje z metanolem (alkoholem
metylowym) w obecności gazowego
HCl
, produktem jest eter metyloglukozyd,

Produktem redukcji wodorem glukozy jest
alkohol heksahydroksylowy
-
heksano-1,2,3,4,5,6-heksaol
(sorbit)

Glukoza ulega fermentacji:
# alkoholowej:
C
6
H
12
O
6

2C
2
H
5
OH + 2 CO
2
# mlekowej:
C
6
H
12
O
6

2CH
3
- CH(OH) - COOH
# masłowej:
C
6
H
12
O
6

CH
3
- CH
2
- CH
2
- COOH +2H
2
+ 2CO
2
II.
Otrzymywanie i występowanie

Glukoza występuje w soku komórkowym roślin, duże ilości glukozy zawarte
są w soku winogron, we krwi i mięśniach zwierząt,

Fruktoza występuje głównie w miodzie oraz soku owoców

Glukoza powstaje głownie w procesie fotosyntezy
6CO
2
+ 6H
2
O

C
6
H
12
O
6
+ 6O
2

Glukozę można otrzymać w syntezie chemicznej, np. z metanalu (aldehydu
mrówkowego) w obecności
Ca(OH)
2
.
6 HCHO

C
6
H
12
O
6

Na skalę przemysłową glukozę otrzymuje się w procesie hydrolizy skrobi w
obecności
H
2
SO
4
w podwyższonej temperaturze
(
C
6
H
10
O
5
)n + nH
2
O

n C
6
H
12
O
6
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • diabelki.xlx.pl
  • Podobne
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Spojrzeliśmy na siebie szukając słów, które nie istniały.