Wędzenie łososia po norwesku, Wędzonki rybne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Wędzenie łososia: (podkoniecjetciekawypoóbrozpalaniatrocin) W otatnichlatachznaczniewzrołahodowlałooianietylkowPolce,alerównieżwEuropie,co powodowałoznacznypodekcentejbardzomacznejipożywnejryby.Mimodużegodowiadczenia wwdzeniuniemiałemodwagizabradizawdzeniełooia,boteprzepiu,którebyłymi dotpneokrelałyczazimnegowdzeniaokoło7dni.Wicprzymojejniecierpliwocibyłoto niemożliwe.Powieluekperymentachzinnymirybami,uwzgldniającakt,żenarynkujet olbrzymiailodłooiabardzotaniego,bojużładnepłatymożnakupidza15zł./kg.Potanowiłem próbowad.Decyzjmojąprzypiezyłrównieżakt,żecztokupowałemłooiawdzonego na zimnoirazbyłwpaniałyrazredni,aczaemniedozjedzenia.Odkryłem,żetozależyodtegojak długołoojetprzechowywany,potygodniujetjuż„redni”apomieiącu„zelówka”.Zdobyłemod Finów,oczywiciezinternetuprzepi,uprociłemgo,pomylałem– nawetniechbdzietrochgorzy tonicniezkodzi.Przygotowałemdwapiknepłatyiuwdziłemnazimno,tylko2dni,każdegodnia po6godzinywdzenia,reztaczautoprzewietrzaniewdzarki.Eektbyłwpaniały,wyzedłłoo lekko ociekającytłuzczykiem,pikniezabarwionynakolor„łooiowy”,pokroiłemgowplatry otrymnożeminakanapkzmałem.Przyznam,żetakiegołooiawżyciuniejadłem,nie przeadzam.Ponadtołoojetbardzowydajnąrybą,jetnajmaczniejzywcienkich plastrach z dobrympieczywempomarowanymmałemipokropionyokiemzcytryny.Płatłooiapo uwdzeniunależypodzielidnatrzyczci,dwiezamrozidpoowiniciuwolialuminiową,ajedną porcjzotawiddojedzenia.Wtenpoóbjedenpłatłooia wytarczynacałymieiąc.Porównując jakodmojegołooiazłooiemwklepach,tozaidentycznąjakodtrzebazapłacid80zł/kg. P otymwtpieopizpoóbprzygotowaniaiwdzenia. P łatłooianależywłożyddoolanki80gramówoli/litr,mała łyżeczkacukru,platerekcytryny,na3 godziny.Natpniewyjmujemyzolankiidokładniemyjemypłatpodbieżącąwodą.Układamypłat napółmikuipoypujemyzewzytkichtrongrubąolą.Wolipłatpowinienleżedod12-16 godzin, wzależnocijakiegołooiachcemyotrzymad,mniejlubbardziejłonego.Potymczaiedokładnie opłukujemyiuzymynajpierwwycierającwrcznikpapierowy,apotemwwdzarcew temperaturze30topniokoło1-2godzin.Rozpoczynamyzimnewdzeniewtemperaturze16-26 stopniprzez2dni,każdegodniapo4-6godzinzprzerwami.Drugiegodniakontrolujemykolorijeżeli chcemymiedbardziejintenywnykolor,tomożemyczawdzeniazwikzyd. W dzeniezimnewwdzarcekolumnowejjetbardzoprote,niewymagakontrolowania temperatury.Temperaturautrzymujei„ama”.Wytarczyzapalidpaliwowdzarnicze. Wypełniamypaliwemwdzarniczymżarnikwdzarkikolumnowej.Podpaleniemożebydkłopotliwe, jeliniezatoujemy„chytrej”metody.lboużyjemydopodpalenialutownicyelektrycznej, oporowej,wkładającgrotdopaliwanacza2do5minutzależnieodmocylutownicy.Nienależy używadlutownicdużejmocy,gdyżonezapalająpłomieniem,aniepowodujątlenia.Drugipoóbto użyciepodtawkidopiwa,zwijamyjąwkominek,którywtawiamydotrocin,podpalonekawałeczki podtawkiwrzucamydokominkaiczekamynatlenieitrocin.Dwiegarcietrocinwytarcząna2– 3godzintlenia.Po2godz.przerwydokładamynatpnedwiegarcieipodpalamy.Natpnegodnia ponawiamy ten samproce.Podwóchdniachłoogotowy. przepis ze stronki: autor: Zbigniew Lewartowicz) ŻyczymySmacznego Wyzukałinadełałabratek [ Pobierz całość w formacie PDF ] |