Wędzenie mięsa

Wędzenie mięsa,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Własne Wyroby W
ħ
dzarnicze
Mi
ħ
so, drób i ryby
Zbigniew Lewartowicz
1
Własne Wyroby W
ħ
dzarnicze
Mi
ħ
so, drób i ryby
Spis tre
Ļ
ci
Wst
ħ
p…………………………………………………………..2
1.
W
ħ
dzarki………………………………………………..4
2.
Technologia w
ħ
dzenia…………………………………20
3.
W
ħ
dzenie wyrobów z mi
ħ
sa………………………….. 25
4.
W
ħ
dzenie drobiu, kurczak……………………………..34
5.
W
ħ
dzenie ryb…………………………………………..37
6.
Zako
ı
czenie……………………………………………49
Spis zdj
ħę
1.
Nowe wzory w
ħ
dzarek …………………………………4
2.
Nowe wzory w
ħ
dzarkek ………………………………..5
3.
Cz
ħĻ
ci składowe w
ħ
dzarki……………………………...6
4.
Dwie w
ħ
dzarki metalowe……………………………….7
5.
W
ħ
dzarka ze stali nierdzewnej………………………….8
6.
W
ħ
dzarka do w
ħ
gorzy…………………………………..8
7.
Mała w
ħ
dzarka dla w
ħ
dkarzy…………………………...9
8.
W
ħ
dzarka komercyjna…………………………………10
9.
W
ħ
dzarka stacjonarna………………………………….17
10.
M
Ģ
czka w
ħ
dzarnicza…………………………………..21
11.
Wióry w
ħ
dzarnicze…………………………………….21
Zr
ħ
bku w
ħ
dzarnicze……………………………………22
13.W
ħ
dzarka ze stali nierdzewnej…………………………23
14.
W
ħ
dzarka ze stali nierdzewnej, dym g
ħ
sty…………….24
15.
W
ħ
dzarka cylindryczna, dym
Ļ
redni…………………...25
16.
Szynka i pol
ħ
dwica……………………………………..27
17.
Szynka, zimny dym…………………………………… 28
18.
Kiełbasa………………………………………………...30
19.
Kiełbasa, salami………………………………………...32
20.
Schab zimnow
ħ
dzony…………………………………..33
21.
Schab……………………………………………………34
22.
Kurczak złocisty………………………………………...35
23.
Półg
ħ
ski…………………………………………………36
24.
Półg
ħ
ski na talerzu………………………………………37
25.
10-cio kilogramowy karp………………………………..39
26.
Łoso
Ļ
zimnowedzony……………………………………41
27.
Trzy kawałki łososia…………………………………….42
28.
Łoso
Ļ
zimnow
ħ
dzony……………………………………43
29.
Mi
ħ
tus w
ħ
dzony na gor
Ģ
co………………………………44
30.
Podany karp………………………………………………45
31.
Sum……………………………………………………….46
32.
Pstr
Ģ
gi……………………………………………………47
Zbigniew Lewartowicz
2
12.
Własne Wyroby W
ħ
dzarnicze
Mi
ħ
so, drób i ryby
33.
Pstr
Ģ
gi, gor
Ģ
cy dym……………………………………..48
34.
Złote pstr
Ģ
gi……………………………………………..49
Spis rysunków
1.
Przepustnice w
ħ
dzarki ………………………………….11
2.
Strumienie powietrza i dymu w w
ħ
dzarce ……………..13
3.
Rozpalanie w
ħ
dzarki……………………………………14
4.
W
ħ
dzenie wła
Ļ
ciwe……………………………………..15
5.
Dopiekanie wyrobów……………………………………16
6.
W
ħ
dzarka stacjonarna……………………………………18
Wst
ħ
p
W
ħ
dzenie, nie ma obecnie na celu zabezpieczenia mi
ħ
sa, drobiu i ryb przed
zepsuciem, bo taka była jego pierwotna potrzeba. Ch
ħę
zabezpieczenia
najbardziej wyrafinowanych gustów kulinarnych spowodowała,
Ň
e w
ħ
dzenie
zaczyna by
ę
coraz szerzej uznawane równie
Ň
w Polsce. Nie jest to proces
trudny, ale nadaje si
ħ
jako hobby. Wymaga pewnej wiedzy i du
Ň
o praktyki,
któr
Ģ
mo
Ň
na realizowa
ę
nie tylko na działce, ale równie
Ň
w domu. B
ħ
dzie to
mo
Ň
na zobaczy
ę
w kolejnych rozdziałach tej ksi
ĢŇ
ki. Efekty w
ħ
dzenia s
Ģ
zaskakuj
Ģ
ce, podanie na stół w
ħ
dzonki bezpo
Ļ
rednio po uw
ħ
dzeniu jest
wydarzeniem niepowtarzalnym, wspominanym przez długie miesi
Ģ
ce. Sam
proces przygotowania w
ħ
dzonek i w
ħ
dzenia wymaga dokładno
Ļ
ci jest dosy
ę
czasochłonny, ale za to jest odstresowuj
Ģ
cy. Polecany osobom, które pracuj
Ģ
w
deficycie czasu i na tak zwanych „pełnych obrotach” W
ħ
dzenie wci
Ģ
ga i rozwija
pomysłowo
Ļę
i kreatywno
Ļę
. Ju
Ň
po kilku miesi
Ģ
cach, b
ħ
dziecie Pa
ı
stwo mie
ę
swoje unikalne wyroby, akceptowane przez rodzin
ħ
i najbli
Ň
szych, b
ħ
dziecie
tworzy
ę
legend
ħ
. O tych w
ħ
dzonkach b
ħ
dzie si
ħ
po prostu mówiło.
Moje zainteresowanie w
ħ
dzeniem trwa ju
Ň
kilkana
Ļ
cie lat i rozpocz
ħ
ło si
ħ
od opracowania w
ħ
dzarki ogrodowej, która poprzez system przepustnic
słu
ŇĢ
cych do regulacji temperatury i pr
ħ
dko
Ļ
ci przepływu dymu, daje
mo
Ň
liwo
Ļę
uzyskania produktu lepszego ni
Ň
w profesjonalnych w
ħ
dzarkach
przemysłowych. W
ħ
dzarka ta b
ħ
dzie opisana w tej ksi
ĢŇ
ce, jest zastrze
Ň
ona jako
„wzór u
Ň
ytkowy” w Urz
ħ
dzie Patentowym RP. Jest ona nie du
Ň
a, ale mo
Ň
na w
niej w
ħ
dzi
ę
nawet do 10 kg wyrobów, co wystarczy na
Ļ
wi
ħ
ta dla du
Ň
ej rodziny.
Od kilku lat moja cała rodzina nie kupuje wyrobów gotowych, a mieszkamy w
mie
Ļ
cie w niedu
Ň
ym domu. Najlepsze efekty smakowe daje w
ħ
dzenie zimnym
dymem. Łoso
Ļ
w
ħ
dzony dob
ħ
, jest tak smaczny, nieporównywalnie z tym
pakowanym pró
Ň
niowo, le
ŇĢ
cym w ladzie chłodniczej,
Ň
e osoba, która po raz
pierwszy odwa
Ň
yła si
ħ
spróbowa
ę
łososia w
ħ
dzonego powiedziała,
Ň
e takiej
ryby w
Ň
yciu nie jadła. Trzeba doda
ę
,
Ň
e w
ħ
dzenie zimnym dymem jest łatwe i
nie wymaga nadzoru, po prostu w
ħ
dzi si
ħ
samo, a efekty s
Ģ
imponuj
Ģ
ce.
Zbigniew Lewartowicz
3
Własne Wyroby W
ħ
dzarnicze
Mi
ħ
so, drób i ryby
Szanowni Pa
ı
stwo nie pozostaje mi wi
ħ
c nic innego jak podzi
ħ
kowa
ę
znajomym i rodzinie za
Ň
yczliwe opinie o moich wyrobach, a Pa
ı
stwu
Ň
yczy
ę
rozwini
ħ
cia bardzo po
Ň
ytecznego hobby, ale nie tylko, bo wyroby własne s
Ģ
ta
ı
sze od kupowanych o ponad 50%.
1.
W
ħ
dzarki
Zbigniew Lewartowicz
4
Własne Wyroby W
ħ
dzarnicze
Mi
ħ
so, drób i ryby
Zdj
ħ
cie: W
ħ
dzarki na zdj
ħ
ciu powy
Ň
ej i na zdj
ħ
ciu poni
Ň
ej,
s
Ģ
to najnowsze propozycje firmy Marpol, nadaj
Ģ
si
ħ
do zastosowania w punktach gastronomicznych,
restauracjach, w agroturystyce, stanicach w
ħ
dkarskich
i o
Ļ
rodkach wczasowych. W tych w
ħ
dzarkach mo
Ň
na
w
ħ
dzi
ę
do 30 kg wyrobów.
Zbigniew Lewartowicz
5
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • diabelki.xlx.pl
  • Podobne
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Spojrzeliśmy na siebie szukając słów, które nie istniały.