Wędzenie mięsa,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Własne Wyroby W ħ dzarnicze Mi ħ so, drób i ryby Zbigniew Lewartowicz 1 Własne Wyroby W ħ dzarnicze Mi ħ so, drób i ryby Spis tre Ļ ci Wst ħ p…………………………………………………………..2 1. W ħ dzarki………………………………………………..4 2. Technologia w ħ dzenia…………………………………20 3. W ħ dzenie wyrobów z mi ħ sa………………………….. 25 4. W ħ dzenie drobiu, kurczak……………………………..34 5. W ħ dzenie ryb…………………………………………..37 6. Zako ı czenie……………………………………………49 Spis zdj ħę 1. Nowe wzory w ħ dzarek …………………………………4 2. Nowe wzory w ħ dzarkek ………………………………..5 3. Cz ħĻ ci składowe w ħ dzarki……………………………...6 4. Dwie w ħ dzarki metalowe……………………………….7 5. W ħ dzarka ze stali nierdzewnej………………………….8 6. W ħ dzarka do w ħ gorzy…………………………………..8 7. Mała w ħ dzarka dla w ħ dkarzy…………………………...9 8. W ħ dzarka komercyjna…………………………………10 9. W ħ dzarka stacjonarna………………………………….17 10. M Ģ czka w ħ dzarnicza…………………………………..21 11. Wióry w ħ dzarnicze…………………………………….21 Zr ħ bku w ħ dzarnicze……………………………………22 13.W ħ dzarka ze stali nierdzewnej…………………………23 14. W ħ dzarka ze stali nierdzewnej, dym g ħ sty…………….24 15. W ħ dzarka cylindryczna, dym Ļ redni…………………...25 16. Szynka i pol ħ dwica……………………………………..27 17. Szynka, zimny dym…………………………………… 28 18. Kiełbasa………………………………………………...30 19. Kiełbasa, salami………………………………………...32 20. Schab zimnow ħ dzony…………………………………..33 21. Schab……………………………………………………34 22. Kurczak złocisty………………………………………...35 23. Półg ħ ski…………………………………………………36 24. Półg ħ ski na talerzu………………………………………37 25. 10-cio kilogramowy karp………………………………..39 26. Łoso Ļ zimnowedzony……………………………………41 27. Trzy kawałki łososia…………………………………….42 28. Łoso Ļ zimnow ħ dzony……………………………………43 29. Mi ħ tus w ħ dzony na gor Ģ co………………………………44 30. Podany karp………………………………………………45 31. Sum……………………………………………………….46 32. Pstr Ģ gi……………………………………………………47 Zbigniew Lewartowicz 2 12. Własne Wyroby W ħ dzarnicze Mi ħ so, drób i ryby 33. Pstr Ģ gi, gor Ģ cy dym……………………………………..48 34. Złote pstr Ģ gi……………………………………………..49 Spis rysunków 1. Przepustnice w ħ dzarki ………………………………….11 2. Strumienie powietrza i dymu w w ħ dzarce ……………..13 3. Rozpalanie w ħ dzarki……………………………………14 4. W ħ dzenie wła Ļ ciwe……………………………………..15 5. Dopiekanie wyrobów……………………………………16 6. W ħ dzarka stacjonarna……………………………………18 Wst ħ p W ħ dzenie, nie ma obecnie na celu zabezpieczenia mi ħ sa, drobiu i ryb przed zepsuciem, bo taka była jego pierwotna potrzeba. Ch ħę zabezpieczenia najbardziej wyrafinowanych gustów kulinarnych spowodowała, Ň e w ħ dzenie zaczyna by ę coraz szerzej uznawane równie Ň w Polsce. Nie jest to proces trudny, ale nadaje si ħ jako hobby. Wymaga pewnej wiedzy i du Ň o praktyki, któr Ģ mo Ň na realizowa ę nie tylko na działce, ale równie Ň w domu. B ħ dzie to mo Ň na zobaczy ę w kolejnych rozdziałach tej ksi ĢŇ ki. Efekty w ħ dzenia s Ģ zaskakuj Ģ ce, podanie na stół w ħ dzonki bezpo Ļ rednio po uw ħ dzeniu jest wydarzeniem niepowtarzalnym, wspominanym przez długie miesi Ģ ce. Sam proces przygotowania w ħ dzonek i w ħ dzenia wymaga dokładno Ļ ci jest dosy ę czasochłonny, ale za to jest odstresowuj Ģ cy. Polecany osobom, które pracuj Ģ w deficycie czasu i na tak zwanych „pełnych obrotach” W ħ dzenie wci Ģ ga i rozwija pomysłowo Ļę i kreatywno Ļę . Ju Ň po kilku miesi Ģ cach, b ħ dziecie Pa ı stwo mie ę swoje unikalne wyroby, akceptowane przez rodzin ħ i najbli Ň szych, b ħ dziecie tworzy ę legend ħ . O tych w ħ dzonkach b ħ dzie si ħ po prostu mówiło. Moje zainteresowanie w ħ dzeniem trwa ju Ň kilkana Ļ cie lat i rozpocz ħ ło si ħ od opracowania w ħ dzarki ogrodowej, która poprzez system przepustnic słu ŇĢ cych do regulacji temperatury i pr ħ dko Ļ ci przepływu dymu, daje mo Ň liwo Ļę uzyskania produktu lepszego ni Ň w profesjonalnych w ħ dzarkach przemysłowych. W ħ dzarka ta b ħ dzie opisana w tej ksi ĢŇ ce, jest zastrze Ň ona jako „wzór u Ň ytkowy” w Urz ħ dzie Patentowym RP. Jest ona nie du Ň a, ale mo Ň na w niej w ħ dzi ę nawet do 10 kg wyrobów, co wystarczy na Ļ wi ħ ta dla du Ň ej rodziny. Od kilku lat moja cała rodzina nie kupuje wyrobów gotowych, a mieszkamy w mie Ļ cie w niedu Ň ym domu. Najlepsze efekty smakowe daje w ħ dzenie zimnym dymem. Łoso Ļ w ħ dzony dob ħ , jest tak smaczny, nieporównywalnie z tym pakowanym pró Ň niowo, le ŇĢ cym w ladzie chłodniczej, Ň e osoba, która po raz pierwszy odwa Ň yła si ħ spróbowa ę łososia w ħ dzonego powiedziała, Ň e takiej ryby w Ň yciu nie jadła. Trzeba doda ę , Ň e w ħ dzenie zimnym dymem jest łatwe i nie wymaga nadzoru, po prostu w ħ dzi si ħ samo, a efekty s Ģ imponuj Ģ ce. Zbigniew Lewartowicz 3 Własne Wyroby W ħ dzarnicze Mi ħ so, drób i ryby Szanowni Pa ı stwo nie pozostaje mi wi ħ c nic innego jak podzi ħ kowa ę znajomym i rodzinie za Ň yczliwe opinie o moich wyrobach, a Pa ı stwu Ň yczy ę rozwini ħ cia bardzo po Ň ytecznego hobby, ale nie tylko, bo wyroby własne s Ģ ta ı sze od kupowanych o ponad 50%. 1. W ħ dzarki Zbigniew Lewartowicz 4 Własne Wyroby W ħ dzarnicze Mi ħ so, drób i ryby Zdj ħ cie: W ħ dzarki na zdj ħ ciu powy Ň ej i na zdj ħ ciu poni Ň ej, s Ģ to najnowsze propozycje firmy Marpol, nadaj Ģ si ħ do zastosowania w punktach gastronomicznych, restauracjach, w agroturystyce, stanicach w ħ dkarskich i o Ļ rodkach wczasowych. W tych w ħ dzarkach mo Ň na w ħ dzi ę do 30 kg wyrobów. Zbigniew Lewartowicz 5 [ Pobierz całość w formacie PDF ] |