WĘGLOWODANY

WĘGLOWODANY, Biochemia i biofizyka
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Węglowodany
Węglowodany (cukry, monosacharydy) to związki organiczne bardzo rozpowszech-
nione w przyrodzie, będące dla człowieka podstawowym materiałem energetycznym.
Są to związki o charakterze aldehydoalkoholi lub ketoalkoholi wielowodorowych. Swoją na-
zwę zawdzięczają temu, że w ich budowie węgiel oraz tlen i wodór są w takim składzie, jak
w wodzie. Stosunek ilościowy H do O wynosi (podobnie jak w wodzie) 2:1. Przy spalaniu
węglowodanów powstaje z nich dwutlenek węgla i para wodna.
Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce, węglowodany dzielą się na:

inaczej
monosacharydy
(jednocukry) (od słowa
monos
- pojedynczy)
składające się z pojedynczych podjednostek

polisacharydy niższe
zwane
mi
(od słowa
oligos
- nieliczny
)-
składające się z kilku podjednostek – kilku monosacharydów:
disacharydy
tetra-, penta-, heksa-, hepta-, okta-, nona- i dekasacharydy.

cukry złożone,
wielocukry czyli
wyższe
( polys
- liczny)- składające
się z wielu podjednostek – kilkadziesiąt, kilkaset – czasem łańcuchy polisacharydów
mogą się rozgałęziać.
Wzór ogólny cukrów:
Cn(H
2
O)m
n
- liczba atomów węgla
m
- liczba atomów tlenu
Klasyfikacja i nazewnictwo cukrów prostych.
Nazwa monosacharyd, czyli cukier prosty oznacza, iż jest to najprostszy związek za-
chowujący cechy cukru. W odróżnieniu od oligosacharydów czy polisacharydów nie podlega
hydrolizie do związków prostszych, zachowujących właściwości cukrowe.
Monosacharydy są ciałami stałymi o barwie białej, łatwo rozpuszczalnymi w wodzie. Ich ma-
sa molowa jest > 200. Są optycznie czynne.
Monosacharydy klasyfikujemy według kryteriów takich jak:

liczba atomów węgla w cząsteczce

charakter grup czynnych

kierunek skręcalności światła spolaryzowanego

charakter pierścienia
Ze względu na liczbę atomów węgla wyróżniamy:

triozy
zawierają
3
atomy
C
: aldehyd glicerowy i jego izomer dihydroksyaceton. Wy-
stępują w postaci estrów fosforanowych, jako aldehyd 3- fosfoglicerynowy i fos-
fodihydroksyaceton, które są ważnymi metabolitami pośrednimi zarówno w procesach
rozpadu, jak i syntezy innych cukrów.

tetrozy
zawierają
4
atomy
C
. Należy do nich erytroza, występująca w postaci estru
fosforanowego. Jest ona ważnym pośrednikiem w przekształcaniu glukozy drogą szla-
ku pentozofosforanowego.

pentozy
zawierają
5
atomów
C
. Najważniejsze z nich to: rybuloza, ksyloza i ksylulo-
za.

heksozy
zawierają
6
atomów
C
. Są to najobficiej występujące cukry. Należą do nich:
glukoza, galaktoza, mannoza, fruktoza i fukoza.

heptozy
zawierają
7
atomów
C
. Reprezentowane przez sedoheptulozę.
TRIOZY I TETROZY
O O
C C
H H
2
C OH H H
2
C OH
H C OH
C O H C OH C O
H
2
C
OH H
2
C OH H C OH H C OH
H
2
C OH H
2
C OH
Aldehyd dihydroksyaceton D-erytroza D- erytruloza
D-glicerynowy
PENTOZY
O O O
C H
2
C OH C C
H H H
H C OH C O H C H H C OH
H C OH H C OH H C OH HO C H
H C OH H C OH H C OH H C OH
H
2
C OH H
2
C OH H
2
C OH H
2
C OH
D-ryboza D- rybuloza D- deoksyryboza D- ksyluloza
 H
2
C OH
C O
HO C H
H C OH
H
2
C OH
D- ksyluloza
HEKSOZY
O O O
C C C
H H H
H C OH HO C H H C OH
HO C H HO C H HO C H
H C OH H C OH HO C H
H C OH H C OH H C OH
H
2
C OH H
2
C OH H2C OH
D- glukoza D- mannoza D- galaktoza
O H
2
C OH
C
H C O
HO C H HO C H
H C OH H C OH
H C OH H C OH
HO C H H
2
C OH
CH
3
L- fukoza D- fruktoza
 Ze względu na budowę chemiczną cukry dzielimy na:

aldozy – ich najwyżej utlenioną grupą funkcyjną jest grupa aldehydowa

ketozy – najwyżej utlenioną grupą funkcyjną jest grupa ketonowa.
ALDOZY
KETOZY
O H O H H
2
C OH H
2
C OH
C C C O C O
HO C H H C OH H C OH HO C H
H C OH HO C H HO C H H C OH
H
2
C OH H
2
C OH H C OH HO C H
H
2
C OH H
2
C OH
D-treoza L- treoza D- sorboza L- sorboza
Izometria monosacharydów.
Większość cukrów, a szczególnie heksozy i pentozy występują w formie wielu izomerów. Na
przykład glukoza, fruktoza, mannoza i galaktoza mają identyczny wzór sumaryczny C
6
H
12
O
6
,
ale są względem siebie izomerami. Cukry charakteryzują się występowaniem pewnych szcze-
gólnych form izomerii.
Epimeria.
Jeżeli dwa monosacharydy różnią się położeniem podstawników (-H i –OH) przy jednym
atomie węgla, z wyjątkiem grupy karbonylowej, są określane epimerami, a ta forma izomerii
nosi nazwę epimerii. Np. glukoza i galaktoza są C
4
epimerami, ponieważ ich struktura różni
się jedynie położeniem grupy –OH w pozycji C
4
. Glukoza i mannoza są C
2
epimerami, róż-
nią się bowiem położeniem grupy –OH przy C
2
.
 O O O O
C C C C
H H H H
H C OH H C OH H C OH HO C H
HO C H HO C H HO C H HO C H
H C OH HO C H H C OH H C OH
H C OH H C OH H C OH H C OH
H
2
C OH H
2
C OH H
2
C OH H
2
C OH
D- glukoza D- galaktoza D- glukoza D- mannoza
Enancjomeria.
Jest formą izomerii polegającą na występowaniu pewnych związków w dwu postaciach, z
których jedna jest zwierciadlanym odbiciem drugiej. Izomery takie noszą nazwy enancjome-
rów. Różnią się położeniem podstawników przy węglach asymetrycznych. Enancjomerycz-
nym formom cukrów przypisano symbole D i L. W organizmie człowieka zdecydowanie do-
minują cukry szeregu D. Cukry szeregu L występują sporadycznie np.: glikoproteinach wy-
stępuje L- fukoza, a w gliokozoaminoglikanach występuje kwas L- iduronowy (pochodna L-
idozy).
O O
C C
H H
H C OH HO C H
HO C H H C OH
H C OH HO C H
H C OH HO C H
H
2
C OH H
2
C OH
D- glukoza L- glukoza
Izomeria optyczna.
Obecność asymetrycznych atomów węgla warunkuje skręcalność światła spolaryzowanego
przechodzącego przez roztwór cukru, czyli aktywność optyczność. Skręcanie płaszczyzny
światła spolaryzowanego w lewo oznacza się (-) natomiast w prawo (+).
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • diabelki.xlx.pl
  • Podobne
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Spojrzeliśmy na siebie szukając słów, które nie istniały.