Własnej roboty Snickers, Ciasta
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Własnej roboty Snickers Porcja: 791 kcal Przygotowanie: 60 minut Na 12 porcji Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 2 jajka 100 g masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody szklanka cukru Warstwa orzechowa: 100 g masła 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 300 g posiekanych orzechów włoskich Krem: 1,2 l mleka 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Polewa: tabliczka czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę. Piec 15 minut w 180°C. Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Dodać orzechy. Chwilę podgrzewać. Resztą ciasta wylepić drugą formę. Rozsmarować na nim warstwę orzechową. Piec ok. 15 minut w 200°C. Wystudzić. Połowę mleka na krem podgrzać. Do drugiej części mleka dodać cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę. Krem nałożyć na ciasto bez orzechów i przykryć tym z orzechami (orzechami do dołu). Czekolady na polewę rozpuścić. Polać ciasto. Zostawić do zastygnięcia. [ Pobierz całość w formacie PDF ] |