W 7, Biofarmacja
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Wykþad nr 7 z biofarmacji: (Dr.Maþecka) 24.X.01r. Wody mineralne: Balneologia Î dziedzina nauk medycznych wykorzystujĢca wody mineralne. Wody mineralne Î áAqua mineralesÑ nazywamy nimi umownie naturalny roztwr wodny, ktry zawiera: 1. Skþadniki mineralne wystħpujĢce naturalnie w wodzie Ņrdlanej ( = majĢcej minimum 1g/litr skþadnikw mineralnych) 2. Skþadniki o specyficznej aktywnoĻci biologicznej w iloĻciach, ktre sĢ okreĻlone specjalnĢ klasyfikacjĢ wzglħdnĢ 3. CharakteryzujĢ siħ okreĻlonĢ temperaturĢ, zazwyczaj wyŇszĢ od przeciħtnej normy Innymi sþowy woda mineralna jest to roztwr, ktry skþada siħ z wody jako rozpuszczalnika i z mineraþw. Woda ma charakter dipolowy, jest elektrycznie obojħtna, kĢt miħdzy wodorami wynosi 108ø. CzĢsteczki wody mogĢ þĢczyę siħ miħdzy sobĢ i tworzyę asocjaty. Np.: w temperaturze 0øC tworzĢ siħ szeĻcioczþonowe asocjaty, inne w innych temperaturach, a ich trwaþoĻę jest rŇna (ze wzrostem temperatury trwaþoĻę asocjatw maleje i rozpadajĢ siħ). DipolarnoĻę umoŇliwia þĢczenie siħ rwnieŇ z innymi czĢsteczkami elektrycznie nieobojħtnymi, np.: z solami, tworzĢc ich podziaþy. Staþa dysocjacji wody w temperaturze 22øC wynosi 16 Klasyfikacja wd mineralnych 1. W zaleŇnoĻci od ciĻnienia osmotycznego a) wody hipotoniczne b) wody izotoniczne c) wody hipertoniczne 2. W zaleŇnoĻci od temperatury wd mineralnych a) hipotermiczne Î poniŇej 34øC b) izotermiczne - 34ø-37øC c) hipertermalne Î powyŇej 38øC 3. Podziaþ chemiczny Î oparty na analizie chemicznej i fizykochemicznej skþadu. Najczħstsze jony to: • Cl − 4 , HCO 2 − 3 Na Na opisie powinny znaleŅę siħ jony wypisane w kolejnoĻci od najwiħkszej do najmniejszej. Poszczeglne jony wystħpowaę powinny w iloĻci minimum 20 miliwali/litr =miliekwiwalentw/litr. • + ,, Mg K + Ca 2 + , 2 + b) *wody chlorkowo Î sodowo Î potasowe (=wody sþone) *wody chlorkowo Î wapniowe *wody chlorkowo Î magnezowe c) *wody siarczanowo Î sodowo Î potasowe (wody glauberskie) *wody siarczanowo Î wapniowe (=wody gipsowe) *wody siarczanowo Î magnezowe (=wody gorzkie) 20 1 − , a pH czystej wody wynosi 7,0. Wody mineralne = wodziany Î sĢ to zwiĢzki addycyjne, majĢce duŇe znaczenie dla regulacji gospodarki wodnej organizmu, np.: Na + ma duŇĢ zdolnoĻę wiĢzania wody:8g sodu wiĢŇe 1 litr wody. 10 SO − a) *wody wodorowħglanowo Î alkaliczne *wody wodorowħglanowo Î wapniowe *wody wodorowħglanowo Î magnezowe Klasyfikacja specyficzna = swoista (waŇniejsza!!!) Uwzglħdnia zawartoĻę skþadnikw o znanej aktywnoĻci biologicznej, w zaleŇnoĻci od ich wspþczynnikw farmakodynamicznych; okreĻlajĢ one minimalne stħŇenie biologicznie aktywnych skþadnikw, ktre wystħpujĢ w wodzie, jeŇeli dany skþadnik wystħpuje w danym stħŇeniu, od tego uzaleŇniona jest nazwa wody mineralnej. nazwa wody wystħpujĢce jony iloĻę jonw nie mniej niŇ... 1. wody Ňelaziste Fe 2+ /Fe 3+ 10 mg/litr 2. wody arsenowe As 3+ /As 5+ 0,7 mg/litr 3. wody fluorkowe F - 1 mg/litr 4. wody bromkowe Br - 5 mg/litr 5. wody jodkowe I - 1 mg/litr 6. wody siarczkowe oglna siarka dajĢca siħ oznaczyę jodometrycznie 1 mg/litr 7. wody borowe kwas metaborowy HBO 2 5 mg/litr 8. wody krzemowe kwas metakrzemowy H 2 SiO 3 100 mg/litr 9. wody szczawe wolny CO 2 1000 mg/litr 10. wody radoczynne radioaktywnoĻę 2 milimikroCurie= 2 nanoCurie= 2ǹ10 -9 Curie 11. wody cieplicze wszystkie o temperaturze minimum 20øC Przykþady wd: 1) szczawy wħglanowo Î sodowe: woda Zuber 2) szczawy weglanowo Î wapniowo Î magnezowe: Polanica Zdrj, Duszniki 4) cieplicze fluorkowo Î krzemowe: Cieplice Charakterystyka kationw: • sd: wystħpuje w cieczach ustrojowych, wpþywa gþwnie na gospodarkħ wodnĢ organizmu. Wraz z wodorowħglanami tworzy rezerwħ alkalicznĢ ustroju. • potas: gþwny skþadnik plazmy komrkowej, reguluje ciĻnienie osmotyczne i pH ustroju. Wpþywa na przepuszczalnoĻę bþon. Niezbħdny do normalnej pracy serca. Nadmiar potasu zmniejsza pobudliwoĻę miħĻnia sercowego. • wapı: antagonista potasu. Pobudza automatyzm serca, hamuje wydzielanie gruczoþw Ļluzowych, potowych itd. Dziaþa zapierajĢco, z przewodu pokarmowego wchþania siħ trudno. W organizmie wystħpujĢ w stosunku Na:K:Ca (30:1:1) • magnez: podobnie jak wapı jest trudno wchþanialny z przewodu pokarmowego, ale dziaþa przeczyszczajĢco. Jest antagonistĢ wapnia, wpþywa hamujĢco na zakoıczenia nerwowe Charakterystyka anionw: • wodorowħglan: w postaci kwaĻnych wħglanw dziaþa alkalizujĢco, wchodzi w skþad krwi, peþni rolħ buforu. • chlorki: gþwny skþadnik elektrolitw ustroju, rozrzedza Ļluz. • siarczany: wystħpujĢ gþwnie z magnezem. W maþych iloĻciach jony siarczanowe wpþywajĢ korzystnie na stany zapalne jelita grubego. 21 3) szczawy jodkowo Î wħglanowo Î sodowe: Iwonicz, Szczawno Zdrj [ Pobierz całość w formacie PDF ] |